Банкеръ Daily

Общество и политика

Смениха и шефа на СДВР

Старши комисар Георги Хаджиев

СДВР вече има нов ръководител. Старши комисар Георги Хаджиев е бил понижен, а причината е полицейското насилие от миналогодишните протести в София.

"Не мога да приема ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София и то под колоните на Министерския съвет и че ние трябва да останем равнодушни. Ще трябва да изкореним това, което виждаме“, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му законът е разписал какво могат полицейските служители. "Докато съм министър, че ще бъда безкомпромисен", подчерта Рашков. Той добави, че има и други смени на ръководители на други дирекции в страната.

Преди няколко дни главният секретар на МВР Ивайло Иванов бе освободен от длъжност, а от сряда и СДВР вече не е с ръководител старши комисар Георги Хаджиев. Мотивите и за двете е допуснатото насилие над граждани на миналогодишните летни протести. 

Изявлението на вътрешния министър пред медиите бе предшествано от изявление на окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, в което бе съобщено за проведена специализирана операция на дирекция "Вътрешна сигурност". При нея са арестувани общо 12 лица, от които седем са служители на ОДМВР-Пловдив, сред тях е и началникът на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев.

Задържани са и пет цивилни лица от криминалния контингент, издирват се други пет лица. Всичките са задържани за криминални престъпления срещу правосъдието - проституция, наркотици, подкупи и корупция.

Министър Рашков каза, че няма да търпи подобни прояви и задължително ще има кадрови промени в пловдивската дирекция на МВР. Той е в града, за да проведе разговор с ръководителите на Областната дирекция на МВР. Във връзка с директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който е в болнични, Рашков посочи, че първо трябва да го открият.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във