Банкеръ Daily

Общество и политика

Служителите продължават да вярват, че повечето работодатели плащат "в плик"

S 250 d1947ca9 bc87 412c aba9 7785bab26ea9
S 250 cfa227af 452b 40fc 9fb6 6424ad03111c

Нерегламентираната заетост в България заема 40% от сивата икономика. Усещането на служителите обаче е, че сивите практики на пазара на труда са с много по-голям мащаб. Според социологическите проучвания служителите и работниците са на мнение, че заетостта извън трудовия договор заема около 60% от икономиката в сянка, а според работодателите дялът е 41%. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция, на която бе представен проектът "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост".

Участваха и Зорница Русинова, заместник – министър на труда и социалната политика, Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ, Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и ръководител на проекта, Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда, както и Емилия Ченгелова и Стефан Петранов - ключови експерти по проекта.

По думите на Велев намалели са практиките на нерегламентирана заетост най-вече в млечната промишленост. Подобрение има и в сферата на акцизните стоки - най-вече при алкохола и горивата. Проблемни все още са сферите на автомобилните ремонти, строителството, туризма, хотелиерството, селското стопанство и шивашката промишленост. Стефан Петранов допълни, че почти 100% "на светло" са финансовите институции, телекомите, доставчиците на електричество и питейна вода.

АИКБ от 2002 г. е определила като свой приоритет борбата със сивата икономика, защото тя води до намаляване приходите в бюджета, до нелоялна конкуренция и влошаване на качеството на труда. Според опита обаче е установено, че криминализирането на нерегламентираната заетост няма да реши проблема. В момента практиката "пари в плик" също е наказуема, но това не подпомага особено процеса за предотвратяването й. Затова председателят на АИКБ е на мнение, че трябва да се търсят други решения. Така много скоро бихме могли да стигнем до средноевропейските равнища на икономика на светло. 

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посочи, че комбинацията от мерки в последните 10 години дава ефект. От Главната инспекция по труда са извършени над 30 хил. проверки и са установени над 32 хил. нарушения. Над 50% от тях са свързани с нарушения на законодателството за заплащането на труда.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във