Банкеръ Daily

Общество и политика

Служители на БАБХ излязоха на протест с искане за достойно заплащане

S 250 8d7012ae 44f2 4fb4 b1a8 ba6f574bee97
S 250 5c2e36d1 76d6 4144 bf16 4b0469a836f7

Работещите в Българската агенция по безопасност на храните излязоха на протестен митинг под наслов "Достойни заплати и достойни условия на труд". Протестът е организиран от Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа".

Заради ниското заплащане в БАБХ не достигат ветеринарни специалисти, за това предупреждават отдавна и синдикатите, и ръководството на агенцията. Огромен плакат, на който служителите са залепили фишовете от заплатите си, онагледява част от причините за протеста. Главен специалист с 32 години стаж и висше образование взима около 800 лева. От години агенцията работи в условията на недостиг на средства, заради което заплатите на ветеринарните специалисти са с около 40 на сто по-малки от средното за страната. Исканията са да се вдигнат трудовите възнаграждения с около 40% - между 1200 и 1500 лв.

"Липсва апаратура и препарати за изследвания. Условията на труд са мизерни. А от агенцията се очаква да опазва здравето на нацията чрез контрол над храната. Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши агенцията в частност. И след това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре",  каза лидерът на Земеделската федерация към "Подкрепа" Анелия Иванова пред БНР.

Протестиращите настояват към бюджета на агенцията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лева, за да може хората да работят нормално.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че протестират, за да искат оставката на министъра на земеделието или на директора на агенцията. "Напротив, те също се опитват да вдигнат бюджета, но проблемът е в неразбирането от страна на финансовото министерство", посочи тя.

Протестът приключи с уговорката, че в следващите два дни ще се следят внимателно действията на народните представители и ако исканията на служителите в агенцията не бъдат удовлетворени, ще последват ефективни стачни действия.

Протестът не е подкрепен от КНСБ. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във