Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебното правителство встъпва в длъжност

От 12 май България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. 45-ият парламент се разпуска с указ на държавния глава. Нито една от парламентарно представените партии не успя да състави кабинет. Румен Радев насрочи нови парламентарни избори за 11 юли.

Президентът представя структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му.

Начело на служебното правителство ще бъде Стефан Янев - досега изпълняващ длъжността съветник на президента по сигурност и отбрана. 

Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

"45-ият парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията", заяви държавният глава в началото на церемонията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във