Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебното правителство ще направи одит на всички министерства

"Нашата задача е не да казваме кой, а какво се е случило. Актуализацията на бюджета в този вид реши проблема на здравната система, даде й допълнителен ресурс от 225 млн. лева, който ще даде глътка въздух през следващите месеци. Но за съжаление това е за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства." Това заяви служебния министър на финансите Румен Порожанов при приемането на поста от министъра в оставка Петър Чобанов. Според него това ограничаване на разходите ще постави под сериозно напрежение работата на служебното правителство.

Порожанов посочи като друг приоритет на служебното правителство одит на всички министерства, за да се установи какви са разходите и поетите ангажименти в дългосрочен план. "Там където е необходимо ще приложим възможните законови инструменти за решаване на казусите", заяви още Порожанов.

Служебният министър на финансите подчерта още, че експертното правителство ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза и ще изготви проект за изменение и допълнение на бюджета за 2014 г., който да бъде предложен на новия парламент.

"Фискалният резерв към края на юли от 8.2 млрд. лева, които създават една устойчивост в рамките на сегашния дефицит. Ако има актуализация след изборите, тя може да изчисти негативните тенденции", допълни той.

"Проблемите са в неизпълнението приходната част в бюджета", заяви Порожанов и допълни, че към края на юли това е порядъка на около 650-850 млн. лв.

Като друг проблем пред служебното правителство министърът определи спрените европейски средства по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда". Порожанов увери, че държавата ще изпълни финансовите си ангажименти към изпълнителите и по двете програми, за да не се стига до закриване на фирми и увеличаване на безработицата.

От думите на служебния министър стана ясно, че до дни ще бъде назначен нов заместник-министър, но засега няма яснота за останалите.

От своя страна бившият финансов министър Чобанов заяви, че е радостен от факта, че остава министерството в ръцете на опитен експерт, който познава системата. На въпрос за ситуацията в Корпоративна банка, Чобанов подчерта, че основната отговорност е на Българската народна банка, която трябва да се произнесе за капиталовия недостиг, на чиято база ще се взимат решенията.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във