Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, назначено na 12 май от президента Румен Радев, се събира на първото си заседание.

Един от основните му приоритети е организирането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, каза служебният премиер Стефан Янев, при предаването на властта от кабинета на Бойко Борисов.

"Надявам се, че отговорните задачи да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост, в краткия живот на съществуване на служебния кабинет да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача - организирането на избори без особени сътресения", посочи той.

Служебното правителство е с ограничен времеви мандат и работи до избирането на редовен кабинет. Затова няма право на законодателни инициативи, които да изискват последващо парламентарно одобрение. Ограничени са правомощията му за сключване на международни договори, които изискват парламентарно съгласие, както и за сключването на  договори за държавни заеми. 

На дневен ред в служебния кабинет е назначаването на политическите кабинети и на заместник-министри. В някои министерства - социалното, здравното, културното и външното - този процес вече започна. 

В Министерството на вътрешните работи вече беше освободен административният секретар Бойко Славчев поради придобито право на пенсия. Той е основният свидетел по сделката за покупка на джипове за МВР. Сделката се разследва от прокуратурата и за нея сигнал беше подаден от ОЛАФ.

При организацията на изборите ще стане ясно дали ще бъдат сменяни областни управители. Те отговарят за организация на изборите по области. Областните управители, според указанията на Централната избирателна комисия, трябва да свикват консултации за създаване на секционните комисии за вота на 11 юли.

Трябва да се реши как ще бъдат да бъде продължена мярката за предоставяне на 50 лева месечна добавка за пенсионерите.

Ще трябва да се вземат решения, засягащи противоепидемичните мерки. Интересно е дали ще бъде сменен съставът на Националния оперативен щаб и дали изобщо щабът ще продължи да функционира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във