Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебното правителство предлага нов Закон за управление на кризи

Служебното правителство сформира междуведомствена работна група, която да изработи нов закон за управление на кризи. Групата ще се ръководи от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, съобщи премиерът Стефан Янев в началото на днешното правителственото заседание. 

"В началото на юли проведохме извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което констатирахме редица дефицити в съществуващата уредба и начина на процедиране и управление на този съвет. В тази връзка с моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха анализи. Един от тези анализи на една от работните групи, председателствана от председателя на ДАНС, е подготвила анализ на досега съществуващата нормативна уредба и предложение за изменения в нея. Днес ще предложим на вниманието на Министерски съвет именно този анализ за вземане на решение за по-нататъшни стъпки. Днешната ни задача е да приемем този анализ, предложените промени в него относно съществуващите закони или по-конкретно в Закона за функциониране на системата за национална сигурност ще бъдат публикувани до края на седмицата за обществено обсъждане“, заяви Стефан Янев.

Той коментира и актуалната политическа обстановка на фона на трудностите за съставяне на редовно правителство. Според служебния премиер има осезаемо усещане, че политическите процеси не протичат по обичайната си демократична логика. Премиерът Янев изтъкна, че гражданите имат право да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет, предложен от „Има такъв народ“. 

"Трябва да разберат и логиката как се провеждат политическите консултации и как те ще доведат до формирането на работещо парламентарно мнозинство. Връзката между партиите и избирателите е изключително важна. Тя трябва да е ясна и ефективна. В противен случай – политиците ще бъдат наказани от българите на следващи избори", обясни той.

Янев призова и за последователност в политическото говорене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във