Банкеръ Daily

Доц. Борис Попиванов:

Служебното правителство определя дневния ред на обществото

Политологът доц. Борис Попиванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", коментира, че спецификата на местните избори по принцип е различна от тази на парламентарните, защото на национално ниво хората могат да намерят повече причини, за да отидат да гласуват. Той каза това по повод много ниската избирателна активност на частичните местни избори в Благоевград на 27 юни.

Според него в тази предизборна кампания темите се определят от служебното правителство, а не от партиите, които ще участват във вота. "То определя дневния ред със своите разкрития и вниманието на избирателите е насочено в тази посока, а не към партиите. Те по-скоро са отговарящи - отричащи или възхваляващи действията му, а не са носители на самостоятелен дневен рад, който се опитват да предложат на избирателите си", обясни политологът пред БВР.

Той се съгласи с констатацията, че предизборната кампания е безинтересна.

По думите му решенията за промени в изборното законодателство, не само последните, направени от 45-ия парламент, са не добре обезпечени и са "подводни камъни, които създават големи рискове от корабокрушение". Той очаква ЦИК да се справи и изборите да бъдат спокойни.

Доц. Попиванов очаква след изборите на 11 юли да бъде съставено правителство, което вероятно ще бъде със заложен ограничен мандат, за да се покаже, че има неотложни задачи, които трябва да бъдат решени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във