Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебното правителство няма да излъчи еврокомисар

Служебното правителство засега няма да излъчва еврокомисар. Това заяви премиерът Огнян Герджиков пред журналисти в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Служебният министър-председател обаче, не изключи  подобна кандидатура да бъде излъчена на по-късен етап. "Сега засега няма да се излъчва еврокомисар. В един следващ момент може да се излъчи".

Наскоро Герджиков коментира, че по личното му мнение кандидатът на България трябва да бъде излъчен в сравнително близко време, но това е политическо назначение, а неговият кабинет не е политически.

България остана без еврокомисар след като в края на миналата година Кристалина Георгиева обяви, че напуска и зае висш пост в Световната банка.

Почетният президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България Соломон Паси също коментира въпроса. "Колкото повече се бавим, толкова по-зле, смята Паси. "Трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца. Без "очи и уши" в Европейската комисия много трудно се прави всичко това", обясни той.

На въпрос, свързан с евентуална номинация на съпругата му, Гергана Паси, той сподели, че тя няма интерес към тази позиция. "Имаме други планове, да не ги наричам семейни, защото смятам, че сме приключили с процеса на раждане на деца, но служебните ни планове са съвсем различни. Занимаваме се със съвсем различни проекти", обясни Соломон Паси.

Според него Меглена Кунева е била отличен еврокомисар и би могла да бъде отново такъв, но той не би могъл да каже дали е кандидат за поста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във