Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебните министри с първи коментари след встъпване в длъжност

"Ревизия на властта започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас подобни изисквания в момента няма." Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на излизане от сградата на Министерския съвет.

На церемония, закрита за медиите, правителството на Бойко Борисов официално предаде властта на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Недопускането на журналисти на такава официална церемония е прецедент. Правителствената пресслужба на Бойко Борисов се оправда с противоепидемичните мерки.

По-рано днес на официална церемония на "Дондуков" 2 държавният глава представи служебния кабинет. Радев постави редица важни задачи на новите министри, една от които бе "да се разкрие истинската картина за състоянието на държавата".

"Щом е казал президентът, ще има осветляване - дотолкова, доколкото времето ни позволи", каза Рашков. Той е уверен, че ако се налагат кадрови промени, неговият предшественик Христо Терзийски ще му помогне с тях.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа коментар.

"С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта", каза бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Това министерство се свързва с честност. Това е висока претенция, която се надявам да бъде оправдана", посочи служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите, които бяха досега в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход", каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

"Прозрачност и отговорно управление. Ще направим всичко най-добро, което можем. Това е сега мотивът - прозрачност и добро управление. "Всеки ден ни е важен. Всичко, което можем и което зависи от нас, с цялото ни знание, ще го направим", увери служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Коментар не направи служебният министър-председател Стефан Янев.

"Няма да има никакви резки промени в политиките, които води Министерството на образованието. Ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които взимаме. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Системата трябва да знае, че нещата ще се случват така, както са подготвени", обяви служебният просветен министър Николай Денков. Той благодари на предшественика си и отбеляза, че в министерството се наблюдава напредък. Приоритетите на МОН ще бъдат представени през следващата седмица.

"Мисля, че ние сме министерството, което има добра приемственост. Мисля, че съм единственият министър, който предава властта на този, от когото я е взел. С проф. Денков сме работили и през последните 4 години. Аз самият стъпих на част от документите, които той беше разработил”, обясни бившият министър на образованието Красимир Вълчев. Той подчерта, че на дневен ред са зрелостните изпити и външното оценяване. Те ще се проведат по предвидения към момента начин. Карантинираните ученици ще могат да проведат външно оценяване. Те са средно по 30 на випуск, съобщи Вълчев. "Най-важно за образованието е да се възстанови присъственото обучение. Това зависи от стойностите, които ежедневно се следят. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки. Те обаче се налагат от здравния министър", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във