Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният министър Грудев иска извънреден Европейски съвет по земеделие

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев е изпратил писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH), съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Писмото е адресиранао до италианския му колега Маурицио Мартина, който е и ротационен предеседател на съвета.

Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото, посочват още от земеделското министерство.

Според Грудев е необходимо да бъде постигната единна позиция на Европейския съюз и да се предприемат бързи и адекватни мерки за защита на производителите.

Минисгтърът е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло. Към искането на министъра на земеделието и храните се присъединиха и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във