Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният министър да ускори ваксинацията, настоя евродепутат

Българският евродепутат Петър Витанов

Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, а процесът в България трябва спешно да бъде ускорен, коментира пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой ваксинирани - едва 17%. А тази седмица председателят на Европейската комисия съобщи, че до края на юли ще бъде постигната поставената цел - 70 % от европейците да бъдат ваксинирани поне с една доза.

„За съжаление България изостава фатално от този график. При нас са поставени два пъти по-малко ваксини отколкото дори в Румъния, която е на предпоследно място“, каза Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

„Още в началото на годината някои държави подходиха отговорно и направиха ясен план за действие – посочиха приоритетни групи, като възрастните хора и тези с хронични заболявания бяха първи. У нас се действаше хаотично и резултатът е налице“, добави Витанов.

Според него е тревожно недоверието на хората към ваксините, както и усещането, че заразата си е тръгнала и няма да се върне. „Ваксините спасяват човешки живот и за момента няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от тях. Хроничното недоверие на българите към властта и нейните послания, допълнително беше подхранено от денонощните брифинги на правителството, което излъчваше всеки път различни сигнали“, каза евродепутатът.

Според него служебният здравен министър също не прави достатъчно, за да ускори процеса. „Необходима е мащабна информационна кампания, както и вероятно да се вземат непопулярни мерки, които да вкарат и задължителен елемент за някои групи – медицински лица, работещите в сектора на образованието, услугите, търговията. Това вероятно няма да донесе политически дивиденти, защото както у нас, така и в цяла Европа има много сериозни антиваксърски настроения. Но това ще спаси много хора, ще предотврати ново затваряне на държавата, икономиката ще продължи да функционира, ще се ускори възстановяването“, каза още Витанов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във