Банкеръ Daily

Явор Божанков, депутат от „БСП за България”:

Служебният кабинет успя да обедини хора с различни убеждения

Г-н Божанков, как ще коментирате решението на Слави Трифонов да оттегли проектокабинета от гласуване?  Има ли то правна стойност?

- От правна гледна точка има спор и то сред експертите по конституционно право. Според мен, гласуване в зала все пак трябваше да има. Може би така ИТН избегнаха риска да получат непоискана подкрепа от ГЕРБ или ДПС.

Счупено ли е доверието между партиите в този парламент окончателно?

- Народното събрание е микромащаб на нацията – огледало на една разделена нация. Това показаха и резултатите от два поредни избора. Бедата е там, че при нови избори в парламента ще попаднат приблизително същите сили с приблизително същото присъствие. Но в далеч по-лоши отношения. Затова от БСП алармирахме, че моделът „Борисов” ще бъде потвърден. Не плашим никого, но изградената система не може да се разгради без дълбоки реформи, а за тях е необходимо мнозинство.

Само за 48 часа ситуацията около евентуалното правителство на „Има такъв народ” се промени. БСП от най-склонна да го подкрепи втвърди тона. Само кандидатурата на Петър Илиев ли беше проблемът или имаше и други?

- Справихме се безупречно в преговорния процес. Нашата цел бе да внесем спокойствие и парламентарен подход. Обявихме 4 стъпки: Преговори за приоритетни политики; Персонален състав на МС; Подписан ангажимент;  Решение на колективен орган – национален съвет. Бяхме наясно, че ИТН няма опит и имахме две опции: да искаме постове от тях или да им помогнем максимално в този процес, в името на това страната да има работещо правителство. Водихме се от желание да помогнем на страната си. Не е вярно, че има 90% сходство в програмите, а сходство при обсъжданите приоритети. В крайна сметка партиите извън ДПС и ГЕРБ не постигнаха съгласие, преговорите забуксуваха, но не по наша вина. Нашата позиция е аргументирана и умерена.

Иначе до къде беше готова да стигне БСП в подкрепата си, за да се предотврати опасността от трети парламентарни избори в рамките на няколко месеца? Кои червени линии бяхте склонни да прегазите?

- Националният съвет на БСП постави червени линии и приоритети при преговорите. Те бяха спазени. Страната е на прага на парламентарна криза точно преди нова Ковид вълна, в момент на инфлация и икономически проблеми. Президентски избори и парламентарни, след два неуспешни избора, не са просто разход на държавни средства - това е безотговорност. В преговорния процес наложихме ключови за БСП теми: реформа на търговския модел в здравеопазването, промяна на социалната политика - включително чрез ангажимент за вдигане на процента на преразпределение на бюджета до средните за Европа нива, подкрепа за млади семейства и актуализация на доходите за възрастните. Мандатоносителят прие тези условия, нещо повече – останалите партии вече приемат актуализацията на доходите на възрастните за безспорна политика, например. Не бихме направили компромис с това.

Хората на Слави Трифонов категорично отказват да подписват каквито и да било споразумения. Имаше ли други варианти и формули?

- Не. Категорично заявихме, че държим на писмен ангжимент. Това е все едно да Ви дадат ипотечен кредит на мъжка дума. Трябва подпис. И това го заявихме ясно.

Страхува ли се БСП, че при нови избори подкрепата за нея още ще намалее и левицата ще има по-малко депутати от сега? Според някои наблюдатели за Корнелия Нинова е жизнено важно да има редовно правителство с подкрепата на БСП, за да запази авторитета си и разклатения си председателски стол. Така ли е?

- Два поредни избора показаха близки резултати. При трети - не очакваме чудо. Общата картина ще бъда същата. Ако приемем социологията от Брюксел за безпристрастна, последното изследване на Politico отчита 1 процент ръст на доверието към БСП и към ДБ и спад към всички други. Моите наблюдения са, че повтаряме избори защото някой смята, че ще си вдигне резултата. Така ставаме заложници на нечие его. Цената на тока притисна индустрията, ковид вълната е в началото си. Служебния кабинет алармира, че след ноември няма средства за пенсии и наш дълг бе да положим усилия в този момент да имаме редовен кабинет. Ако тези усилия се провалят, сме готови при получен мандат да търсим консенсус около служебния кабинет, който да бъде гласуван като редовен. Нинова успя да прочисти БСП от зависимости. Говоря за силни икономически интереси, които търсят реванш. Нинова е силен лидер, ще издържи на натиска.

Ще се разсърдите ли на президента, ако даде третия мандат на друга политическа сила – ДБ или ИБГНИ? Ще подкрепите ли правителство с мандата на една от тези политически сили?

- Президентът Радев се справи безупречно, като гарант за стабилност в оформящата се политическа криза. Ние не се месим в неговите решения. Влошените отношения между ДБ, ИТН и ИБГНИ не са подходящо начало на проучвателен мандат. Нужен е спокоен, държавнически подход. Ние казахме какво ще правим с третия мандат, ако ни бъде връчен. Отговорност на другите е какви решения ще вземат.

От какво правителство има нужда България сега? Непартийно, експертно, на съгласието, за 6-8 месеца, за да свърши най-важното. Възможно ли е служебното да стане редовно?

- От правителство със законодателна инициатива. Индустрията е пред колапс заради ценовия скок на електроенергията. Това служебен кабинет не може да регулира. Необходими са спешни законодателни промени. Служебният кабинет успя да обедини хора с различни убеждения. Философията на това успешно начинание трябва да се пренесе в НС – експерти, партийци – без значение. Хора обединени от няколко ключови приоритета. Аз лично виждах ограничен хоризонт, от да кажем една година.  Уви, не стигнахме до там. Заявихме желание, ако получим мандат да стъпим именно на успешния модел на служебния кабинет. Кой ще подкрепи, това е въпрос, който ще намери отговор при самите преговори.

Аджамии ли са хората на Слави Трифонов или наистина зад поведението и действията им прозира нечия „дълга ръка” – на ДПС или ГЕРБ? Всъщност искат ли те да управляват или бягат по тъча, както се казва?

- Една от причините да харесвам БСП, като нейна гражданска квота, е системността на тази политическа сила – десетилетия демокрация са утвърдили парламентарни практики, които имат силата на физични закони. Никой не може да ги заобиколи. ИТН опитаха друг подход, като несистемен играч. Неуспехът на първия мандат означава, че Борисов и Гешев могат да отдъхнат. Засега. Квалификациите между довчерашните потенциални партньори работят за стария модел. Ще се въздържа от оценки, сега е нужна мъдрост и спокоен подход. Все още имаме възможност да изградим работещ кабинет, който да посрещне предизвикателствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във