Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният кабинет ще предложи актуализация на бюджета

Актуализацията на бюджета е неизбежна, призна служебният министър на финансите Румен Порожанов след края на днешното правителствено заседание. На него кабинетът прие отчет за финансовото състояние на държавата за първите шест месеца на годината. Очаква се точните параметри на актуализацията на държавните финанси да станат ясни след 15 септември, когато трябва да приключат разчетите по различните пера. Планът ще бъде предложен на следващото Народно събрание, веднага щом то заработи, стана ясно от думите на финансовия министър.

Доказателство за по-лошото финансово състояние е дефицитът по фискалната програма на страната ни, който е в размер на 1.147 млрд. лева или 1.4% от Брутния вътрешен продукт (БВП). В бюджета обаче за цялата година е планиран дефицит в размер на 1.472 млрд. лева. Към края на юли дупката в хазната е в размер на 955.7 млн. лева при 479.5 млн. лв. за същия период на 2013 година, подчерта Порожанов. Той допълни, че разходите растат, приходите от данъци изостават, а спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" допълнително утежняват ситуацията.

Отчетът показва 16.8 млрд. лева приходи и почти 18 млрд. лева разходи. Това, което притеснява новите управляващи е, че предишните управляващи са виждали проблемите, но не са положили усилия да харчат по-малко, за да може тази дупка да не се превръща в кратер. "Приходите бяха предварително завишени", призна и зам.-министърът на финансите и бивш съветник на премиера Пламен Орешарски Кирил Ананиев. Според доклада на кабинета има риск от неизпълнение на разчетите в частта на данъчните приходи в годишен план с около 900 млн. лева.

Порожанов призна, че планираният от предишните управляващи дефицит от под 2% няма да се изпълни.Затова сега задачата на кабинета ще е да се вмести в изискванията за дефицит от 3% за годината, за да не се наложи отваряне на процедура по свръхдефицит. През следващите седмици представителите на министерства и ведомства ще бъдат поканени във финансовото министерство на разговори за оптимизиране на бюджетите им до максимум. Те ще се водят от зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.

Друго предизвикателство пред министерства е решението да се насочат допълнителни 225 млн. лева към НЗОК, които да дойдат от свиване на техните разходи. Някои от тях ще трябва да спрат работа от ноември, ако не им се отпуснат допълнителни средства, предупреди министърът, но не конкретизира кои.

Румен Порожанов не спести критиките си към предишния кабинет, който по негови изчисления е одобрил допълнителни разходи в размер на 867 млн. лева. От тях досега усвоени са 355 млн. лева. Те са за десетки проекти на общини и ведомства, както и за Публичната инвестиционна програма за развитие на регионите.

Независимо от надценените приходи положението нямаше да е толкова лошо, ако средствата са харчени разумно, посочи финансовият министър и намекна, че част от плащанията по програмата могат да останат за догодина.

Стана ясно още, че към края на юли фискалният резерв е в размер на 8.8 млрд. лева, като около 480 млн. лева са невъзстановените средства по оперативни програми, посочи Порожанов. По думите му двете плащания по спрените оперативни програми ще се отразят на дефицита в края на август. Според финансовия министър умишлено за август са оставени плащания по „Околна среда". На 5 август по програмата са разплатени 166 млн. лева, а разплатените средства по „Регионално развитие" са над 180 млн. лева.

Иначе приоритет на служебното правителство ще е да отпусне средства за финансиране на всички оперативни програми, включително и на спрените. Причината е, че ако не се плаща по програмите, в края на годината ще загубим бюджети от ЕС и те ще останат за сметка на националния бюджет.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във