Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният кабинет работи по изготвянето на Бюджет 2015

Служебният кабинет вече работи по изготвянето на проектобюджета за 2015 година, съобщи премиерът Георги Близнашки след края на днешното заседание на правителството. Срокът, в който трябва да бъде изготвен новият бюджет, изтича в края на месеца.

"Дал съм указания да се работи по него, макар че към нас имаше критики, че това не е работа на служебното правителство. Министърът на финансите обаче трябва да обяви какви са заложените параметри в него", поясни Близнашки. Според него проектът трябва да бъде изготвен, но след консултации с основните политически сили в парламента.

Според премиера Народното събрание трябва без отлагане да разгледа актуализацията на бюджета за настоящата година, за да не се стигне до проблеми във функционирането на обществените системи. В този смисъл ремонтът на бюджета трябва да предшества обсъждането на казуса КТБ, защото Фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно средства за гарантираните депозити. Близнашки се обяви за разкриване на имената на хората с депозити и кредити в КТБ. Според него това ще предизвика сериозни сътресения в политическия елит у нас.

Премиерът отчете още, че служебното правителство е изпълнило над 90% от поетите ангажименти и оцени високо работата на своите министри. И въпреки че вече е изготвен предварителен отчет за свършеното от служебния кабинет, окончателните резултати ще бъдат обявени едва, след като бъде излъчено редовно правителство.

"Изпълнихме основните си ангажименти по убедителен начин - организирахме свободни, демократични, честни и прозрачни избори за Народно събрание. Постигнахме целта да има легитимен резултат на тези избори. Подготвихме и актуалицазицята на бюджета за тази година", подчерта Близнашки. Като постижения премиерът отчете и стартиране на реформата в енергетиката, подготвените промени в Закона за енергетиката, които имат за цел да подобрят работата на ДКЕВР.  Служебният кабинет е актуализирала и стратегията за реформи в съдебната система и е одобрил Националната програма „Визия 2020. България в НАТО и в Европейската отбрана“.

Близнашки изрази надежда, че следващото управление ще продължи работата по създаването на един устойчив модел за пенсионна реформа,като всички предложения на сегашния кабинет ще бъдат предоставени на редовното правителство.

В парламента вече са внесени и няколко стратегии, свързани с образованието – за развитие на професионалното образование и обучение, за развитие на научните изследвания до 2020 година, за развитие на висшето образование, както и начален вариант за стратегия за съдебната реформа. За съжаление обаче кабинетът не е успял да изпълни един от своите ангажименти, свързан с присъединяването ни към Европейския банков съюз, отчете премиерът. По думите му причината се дължала на изключително сложната процедура, за която вече са направени първи стъпки.

Той категорично отрече по време на неговото управление да е правена чистка в администрацията. "Не може да се говори за чистка, става дума за минимални промени. Точният брой на рокадите е 218 души. Останалите около 400 души са запуснали доброволно системата на държавната администрация. Премиерът оцени промените като сполучливи и нападна предишните управляващи, че са направили редица неправомерни уволнения.

"Винаги съм гледал на ролята си служебен премиер като на свой дълг и като човек участвал в протестите срещу премиера „Орешарски“. Затова ще се оттегля с достойнство и ще се върна към моите обичайни занимания като преподавал в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с писане на научни трудове. Нямам амбиция да заемам място в Конституционния съд или да бъда назначен за посланик зад граница", посочи Близнашки.

Той изрази надежди да не се стига до нови протести, а да се върви към смяна на политическият модел и елит. "Политическият елит е голям длъжник на българския народ, а след протестите срещу кабинета „Орешарски“ вече има повишена обществена чувствителност и взискателност към политическите партии и техните лидери.", смята още служебният премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във