Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният кабинет предлага мерки за контрол на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев

Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му. Това изтъкна новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев. От служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за възстановяване. Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното в плана финансиране. Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Министърът уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг. Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност докато тече разследването срещу него. Заложено е още разследващият обвинител да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, смята Демерджиев.

Пред БНТ той коментира, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който структурата функционира в момента. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, извършващи тази дейност.

Ресорният министър коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет. Според него през последните месеци ВСС бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече. Трябва да се намери и баланс в квотите, които излъчват състава на ВСС.

Нужни са и промени в процедурите за получаване на българско гражданство. Демерджиев се обяви за отпадането на така нареченото инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

По късно на брифинг след заседанието на Министерския съвет правосъдният министър официално представи и новите правила, които Министерският съвет ще предложи, за осъществяване на контрол върху дейността на главния прокурор. Законодателните мерки се прецизират в момента на преговори с представители на Европейската комисия, тъй като ще бъдат разписани в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. България предлага разследване срещу дейността на главния прокурор да имат право да извършват прокурори и следователи с ранг на прокурори от Върховната касационна прокуратура. От Европейската комисия поставят въпроса дали не е по-уместно това разследване да се извършва от съдии, излъчени ад хок. Това обаче поставя проблеми, свързани с конституционната рамка у нас. Кабинетът предпочита да предложи механизми, които да не налагат промяна на Конституцията. След като бъдат разписани, подготвяните законови промени ще бъдат предложени за разглеждане на 47-ото Народно събрание.

"Работим по доста теми. Мисля, че сме близо до решения. Наскоро Министерството на правосъдието образува работна група, която да се занимае с няколко важни въпроса – конкурсите, командироването на магистрати и въвеждането на електронно правосъдие с оглед на това, че там нормативната рамка частично изпревари фактическите възможности на действащите електронни системи. Друга тема, по която продължаваме работа, е тази за обществените поръчки. През тези 5 месеца всеки от министрите се натъкна на най-различни практики", поясни Демерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във