Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният кабинет официално предложи Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Кристалина Георгиева официално е предложена за български еврокомисар, като амбицията на страната ни е тя да бъде върховен представител по външна политика и вицепрезидент на комисията. Това съобщи служебният премиер проф. Георги Близнашки след първото заседание на служебния кабинет.

Номинацията на Георгиева, която при предишния състав на Европейската комисия отговаряше за превенцията и справянето с бедствия, Близнашки определи кандидатурата й като "достойна".

"В момента си поставяме за цел нашият еврокомисар да получи най-достойния пост. Имаме шансове, това не е кауза пердута", категоричен бе Близнашки.

"Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим за други варианти", посочи той и допълни, че страната ни има силен кандидат и „твърде съществени шансове“. Както и да се развият събитията, заставаме зад тази кандидатура, подчерта още той.

Външният министър Даниел Митов заяви, че е факт, че постовете, за които Георгиева ще се бори, се считат за отредени за Партията на европейските социалисти, но в досегашната си работа еврокомисарят ни е доказала, че работи балансирано и се ползва с голямо уважение.

Служебният премиер пък обяви, че смята да разговаря и с президента на ПЕС Сергей Станишев, когото ще убеждава за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева и загърбване на партийните пристрастия.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във