Банкеръ Daily

Общество и политика

Служебният кабинет обеща още разкрития за управлението на ГЕРБ

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев заяви, че през следващата ще бъдат оповестени още разкрития за управлението на ГЕРБ. Кутев съобщи, че след Българската банка за развитие, ще бъдат изнесени данни и за други структури, където по думите му нещата са ужасяващи. Той намекна, че въпросните разкрития за вреди, нанесени от управлението на Борисов, са по-големи от бедите, нанесени от приватизацията. 

Кутев коментира проблема с кредитите от ББР, като посочи, че са давани големи суми на големия бизнес, а не пари, които биха подпомогнали малкия и средния бизнес.

"Това цялото чух, че някой го наричаше цирк - това да те извика министърът, за да обясниш защо си взел парите и какво правиш с тях, според тях било цирк. Според мен това е трагедия, защото това са парите на данъкоплатците на България. Трагедия е, защото се подпомага бизнес, който така или иначе има шанс, а не се дава шанс на малките, които трудно понасят кризата", каза говорителят на кабинета "Янев". 

Нито един от осемте най-големи кредитополучатели на Българската банка за развитие не се яви на насрочената за петък среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков. Само две фирми обаче - "Благоевград БТ" и "Транспект", не са изпратили дори и писмен отговор до министъра.

Добрата новина според Петков е, че шестте фирми, които са върнали отговор, обслужват кредитите си. "Много съм щастлив като принципал на ББР. Въпреки че има големи критики към начина, по който банката е давала кредити на големи компании, вместо да следи стриктно малките и средни предприятия, поне на базата на тези писма, първата индикация е, че парите, които са били използвани и дадените кредити, в момента се обслужват без никакви проблеми", посочи министърът на икономиката.

От своя страна Антон Кутев определи като лъжа твърденията на ГЕРБ, че промените в службите са заради разкритите руски шпиони в страната.

"Това правителство и президентът, и премиерът, и военният министър - те са НАТО-овски генерали. Не са от Симеоново или от Пожарната, те са НАТО-овски генерали и са доказали с цялото си поведение, че никога не са подлагали на съмнение нито евроинтеграцията на България, нито членството в НАТО. На какво основание някой ми твърди, че щели да пускат руските шпиони. Това просто е една глупост", коментира Кутев пред БНТ.

Според него темата за подслушването никак не е нова и се надявам да успеем да я приключим завинаги и тя повече да не излиза в българското общество. Той каза, че, за съжаление, всеки българин е убеден, че може да бъде подслушван. "Очевидно беше, че даже бившият премиер може да бъде подслушван, макар че прокуратурата не каза дали това е неговият глас или не", посочи Кутев и добави, че не може да се говори за обезглавяване на службите, а за политическа смяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във