Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Служебният кабинет няма своите 100 дни, затова е под лупа

Вицепрезидентът Илияна Йотова оцени високо работата на Централната избирателна комисия до момента.

На брифинг в Калофер, където присъства на церемония по повод 145 години от гибелта на Христо Ботев, вицепрезидентът заяви, че се надява предизборната кампанията да бъде този път много по-видна за българските граждани.

На въпрос как оценява действията до момента на служебното правителство  Илияна Йотова отговори:

"Всяко едно правителство, всеки един редовен кабинет има своите сто дни. Служебният кабинет няма своите сто дни и затова той е под лупата на българското общество, на българските политици и знаете, че всяка една грешка може да бъде и да се отрази много негативно и на предстоящата кампания, и на резултатите от самите избори, така че аз искрено им пожелавам да продължават така смело, както го правят досега, и ще успеят". 

„Всяка епоха има своите „слепци с очи“. Всяка епоха ражда и своите малки хора, които вършат големите работи. Тези „малки хора“ държат стабилно кормилото на историята.“ Това заяви Илияна Йотова по-рано днес пред паметника на Христо Ботев в Калофер, където почете паметта на поета-революционер и на всички, дали живота си за свободата на България.

„Свободата, независимостта и достойнството са нашият избор, а не апатията и примирението с неправдата – това ни завеща Ботев“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни думите на Ботев, които за днешната ситуация звучат така: „Оковите вече не гърмят глухо и страшно, димът започна да се разсейва, а ние, българите, започнахме да разкъсваме мрежата, в която уютно бяхме заспали, и да вярваме, че можем да постигнем промяната.“ Илияна Йотова заяви, че българите отново са пред избор и трябва да го направят достойно.

Вицепрезидентът призова в минутата, в която в Деня на Ботев и на загиналите за България под воя на сирените застива цялата страна, всеки да се изправи пред съда на собствената си съвест и да си отговори честно дали е достоен за тези, които родиха свободна и независима родина.

„Въздухът над Калофер и цяла България е различен, натоварен с тежест и величие. Тежест, защото почитаме онези „луди глави“, които дадоха живота си в жертва пред олтара на отечеството и написаха златните страници на дългата, изпълнена с премеждия българска история. Натоварен е с величие и гордост, защото във вените ни тече тяхната непримирима кръв, ходим по земята, която Ботев целуна и с която се сля“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че за краткия си живот поетът и революционерът Христо Ботев е успял да покаже какво означава силно да обичаш родината и силно да мразиш покорството, предателството, малодушието. „Ботев написа най-искрените и нежни стихове за майката, любимата, родината. Публицистиката му като с кама разсича и днес лъжекумирите, псевдопатриотите, празните дела. 145 години по-късно отекват със същата сила пророческите думи на Ботев за свобода, справедливост, равенство“, изтъкна Илияна Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във