Банкеръ Daily

Стефан Софиянски:

Служебният кабинет да не се занимава с направеното от ГЕРБ

"Много е важно да има експерти, които са с авторитет, в служебното правителство", каза Стефан Софиянски, който оглави през 1997-а година служебен кабинет, назначен от президента Петър Стоянов.

Според него Министерството на правосъдието трябва да поеме организацията на изборите, защото има регионални структури: "Нека МВР участва, но да не е основен организатор на изборите!".

Той смята, че би било загубено време, ако кабинетът, съставен от президента Румен Радев, се занимава в краткия си период на управление с обществените поръчки, сделките и назначенията от правителството на ГЕРБ.

Софиянски подчерта, че след трите правителства на Бойко Борисов е необходима повече динамика в управлението, защото "в тези 12 години има застой и нищо в различните сфери на обществения живот не се е променило", каза той пред БНР.

"В тези години нямахме нито авторитетен министър-председател, нито авторитетно правителство. Имахме хора, които не знаеха защо са там. Затова резултатите ни са такива и сме на последно място в Европа", допълни той и заяви, че трябва да се спрат корупционните схеми, но "най-важно е институциите да се занимават с това, за което са избрани".

По думите му първото нещо, което трябва да направи служебното правителство, е да прегледа и коригира кандидатстването ни за европейските средства:

"Те са необходим ресурс, за да постигнем икономически растеж. Това правителство трябва да подготви аргументиран проект за начина, по който България ще използва средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост".

Той определи плана, изготвен от ГЕРБ, за не достатъчно добър.  

"Трябва да се промени философията на използването на тези средства, което може да се направи по ресори от експерти. ... Неефективно се използват средствата по Covid програмите - Борисов плащаше, за да не работят хората, сега трябва да се плаща, за да работят", каза още Софиянски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във