Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛУХОВЕ ИЗНЕРВЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ ПАЗАР

Боричкането за портфейлите на изхвърлените от пазара дружества обещава нови емоции. Привличането на застрахователен пакет от нелицензиран застраховател не предполага непременно нарастване на престижа, но определено гарантира многократно увеличаване на пазарния дял, а оттам и на печалбата. Лицензираните компании бързо осъзнаха този факт и предприеха съответните активни действия. Декларациите отпреди месец на някои застрахователи, че за нищо на света няма да приютяват при себе си компании, на които е отказан застрахователен лиценз, бързо бяха забравени. Встрани от подялбата на нелицензираните портфейли останаха, поне засега, държавните дружества. Техните мениджъри смятат, че са в състояние да увеличат пазарното си присъствие и без тези портфейли.


Малките и нови компании обаче подходиха прагматично към нещата - започнаха да наддават пред шефовете на нелицензираните дружества с все по-апетитни условия за обслужване на застрахователните им пакети.


Каквито и да са сметките за тях, ще трябва и кръчмар


Не само разрешаването на застрахователната дейност и функционирането на застрахователния пазар са под контрола на Дирекцията по застрахователен надзор, но и ликвидацията на неполучилите лиценз дружества. Те ще трябва отново да се наредят на опашка пред надзорната дирекция. Едва след като плановете им за ликвидация бъдат одобрение от Националния съвет по застраховане, може да се счита, че процесът по прекратяване на дейността е законен.


До момента са открити само десет ликвидационни процедури, но всички тези дружества са предпочели сами да се разплатят с клиентите си, а не да прехвърлят портфейлите си на свои колеги. Към ликвидация трябваше да пристъпят още тридесет застрахователни компании, които се отказаха от своя бизнес. Според застрахователния закон ДЗН трябваше в 30-дневен срок да разгледа представените ликвидационни планове. Не бе определен обаче срок, в който застрахователите трябва да пристъпят към ликвидация. Затова и шест месеца след датата (1 април), когато дружествата трябваше да декларират дали остават, или не на застрахователния пазар, отказалите се все още не са представили в ДЗН своите ликвидационни програми. Но прекаленото протакане може да им струва 200 млн. лв., ако това предложение бъде утвърдено заедно с останалите промени в застрахвателния закон.


Осемте дружества, които не получиха виза за застрахователния пазар, въпреки че обжалваха решението на НСЗ, започнаха преговори за прекратяване на дейността си чрез прехвърляне на портфейлите си.


Юнион инс като че ли първа намери своя пристан. Говори се, че нейният пакет със застрахователни договори ще приеме ЗК Бул инс. Преди две седмици нейните акционери проведоха общо събрание. Твърди се, че освен схеми за разширяване на клоновата мрежа, за увеличаване качеството и номенклатурата на предлаганите застрахователни услуги те са разгледали и възможността да поемат обслужването на портфейла на Юнион инс. Официално компанията отказа коментар с обяснението, че ще направят официални изявления, ако се стигне до конкретно споразумение.


Обявената за наследник на ВИС 2 застрахователна компания Планета инс успя да опази от публичното внимание бъдещите си намерения. На 31 март тази година, когато изтече срокът, в който застрахователните дружества трябваше да подадат документи за лиценз, се разбра, че ВИС 2 - един от големите в бранша, смята доброволно да се оттегли от пазара. Тогава шефовете на компанията успокоиха клиентите си, че ще изпълнят поетите задължения и поне засега го правят коректно. От ДЗН обаче напомнят, че все още не са виждали ликвидационния план на дружеството.


Представителите на Планета инс вече са влезли в преговори с няколко компании, но не е известно да са достигнали до конкретни договорености. Според запознати сред евентуалните наследници на застрахователния пакет на Планета инс има и голяма чуждестранна застрахователна групировка. От дружеството нито отричат, нито потвърждават слуховете за провеждани преговори. Засега единствената официална информация, получена от компанията, е, че ще търси реабилитация чрез съда и дори вече депозирала молба срещу мотивите за отказване на лиценз пред Висшия административен съд.


София инс се разпада на парчета. Представители на застрахователните дружества на Мултигруп вече са обиколили лицензираните си колеги, твърдят източници от дружеството, пожелали анонимност. В проведените предварителни разговори шефовете на София инс са се запознали с условията, които предлагат отделните компании. След опознавателните визити обаче застрахователите от София инс изненадващо са се оттеглили от всички преговори. Една от версиите, които се разпространяват в застрахователните среди, е, че чуждестранни инвеститори са проявили сериозен интерес за покупката на двете дружества на Мултигруп. Между впрочем още преди да кандидатстват за лиценз, няколко сериозни международни компании проявиха интерес към София инс. Те искаха да закупят акции от дружеството. Стигна се дори до конкретни преговори със застрахователна компания New Europa Insurance Ventures, които впоследствие бяха замразени.


Запознати с делата на дружествата на Мултигруп твърдят, че те все още таят надежда да се върнат на пазара чрез решение на съда. Но докато мениджърите на двете дружества чакат този акт, служителите им постепенно абдикират. Цели екипи от различните регионални клонове на София инс и София живот в страната предлагат своите услуги на вече лицензираните застрахователни дружества. Заедно с бившите служители на двете застрахователни дружества новите им работодатели приемат под крилото си множество техни клиенти.


Малките в бранша - Аполо и Болкан, Ви Веста, 7 М и Търговско застраховане, също намериха свои покровители. Очакванията, че въпросните застрахователи няма да впечатлят лицензираните си колеги, не се оправдаха. Представителите на изброените дружества са стигнали до подписването на конкретни договори за прехвърлянето на застрахователните си пакети.


Засега като приемник на договорите на Аполо и Болкан се споменава новата в бранша Евро инс. В застрахователните среди не се изключва и възможността, ако ЗК Левски Спартак се пребори за лиценз, тя да управлява портфейла на Аполо и Болкан. Пакетите с договорите на останалите дружества най-вероятно ще бъдат погълнати от един застраховател. Името на този благодетел обаче засега остава прикрито зад завесата на търговската тайна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във