Банкеръ Daily

Христо Иванов с писмо до ЕК:

Случващото се в България има значение за целия Европейски съюз

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов се обърна днес към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с писмо, посочващо недвусмислено ясно точните проявления на кризата на законността в България. Писмото на Иванов е в отговор на декларация, обявена от страна на Прокуратурата на Република България по време на състоялото се в понеделник Национално съвещание на прокурорите, с която ПРБ обяви намеренията си да сезира ЕК за “нарушения на върховенството на правото” в България.

В писмото си до ЕК Иванов изразява съгласието си, че в България действително има нарушения на върховенството на правото и категоричното си несъгласие с всички останали тези на прокуратурата. Писмото съдържа подробни разяснения за причините за протестите в България – неразследваната системна корупция, както и действията на главния прокурор, довели репресивността в българската прокуратура.

В изявлението си пред Съдебната палата днес Иванов коментира и оставката на министър Данаил Кирилов: 

 “Един абсолютно безсмислен, нелеп министър на правосъдието беше застигнат от своето безсмислие и то го отнесе. Този човек беше министър на спирането на съдебната реформа. Той имаше за задача в България съдебна реформа да няма. Основната му задача беше да постеле килима пред Гешев, да наложи с всички средства неговото избиране от ВСС. Другата му задача беше да гарантира, че България няма да изпълни ангажимента, който беше поела пред ЕК за въвеждане на механизъм за независимо разследване на случаите, в които има престъпление на главния прокурор”, заяви лидерът на „Да, България”.

Иванов припомни също така, че Данаил Кирилов е човекът, предложил отменянето на измененията в наредбата за минималните изисквания за висшето образование по право – изключително важна мярка за реформа на правосъдието в България. “Една система е толкова добра, колкото са добри хората, които работят в нея. А хората са толкова добри, колкото е добро образованието, което са получили”, посочи той.

Предложението за новата конституция Иванов определи като “абсолютно фиаско”, с което Кирилов, по мандат от Борисов, предлага Конституцията да увеличи безконтролността на главния прокурор.

“Оставката на Данаил Кирилов не променя нищо. Него го жертват, за да може да оцелее властта на главния прокурор и задкулисната власт зад него - тази на Пеевски”, категоричен беше Иванов.

“Нашата борба е за оставка на Борисов и оставка на Гешев като най-важните инструменти на Пеевски, за да може след това, след едни избори да започнем дълбока реформа на прокуратурата и изчистването на държавното управление от модела “Пеевски” и модела “Сарая на Доган”. Това е нашата борба. Тази борба ние няма да спрем. В тази борба нищо не се променя от това, че Данаил Кирилов си е подал оставката. В името на тази борба ние сезираме и ЕК с нашата гледна точка по отношение на твърденията на прокуратурата”, изтъкна политикът.

“Ние не сме търсили подкрепа от ЕК, защото сме готови сами да си свършим работата. Но след като прокуратурата ги сезира, ние предоставяме и нашата гледна точка”, поясни Иванов.

Пълния текст на писмото до председателя на ЕК прочетете тук:

https://demokrati.bg/hristo-ivanov-do-ek-sluchvashtoto-se-v-balgariya-ima-znachenie-za-tseliya-es/

Facebook logo
Бъдете с нас и във