Банкеръ Daily

Общество и политика

Случаите на африканска чума при дивите свине вече са 32

Атанас Добрев

С новите огнища случаите на африканска чума при дивите свине стават 32. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев. Той благодари на цялото общество и на всички, които изпълняват мерките за ограничаването на болестта. По думите му без ангажираността на цялото българско общество не бихме могли да очакваме добри резултати. 

"За жалост през юли и август е пикът на разпространение на заболяването. При откриване на нови случаи със заповед на министъра на земеделието се спазва 200 км зона, в която се забраняват всички дейности в горите. Това са включително лов, дърводобив, бране на гъби и туризъм. Всичко се прави превантивно, за да не може да влизат хора и да разпространяват заболяването на по-големи територии", посочи заместник-министърът пред БНТ.

Българска агенция за безопасност на храните констатира нови случаи на африканска чума по свинете в четири населени места - землището на село Бистренци, община Девин, село Жерава край София и село Върбино. Добрев подчерта, че ресорното министерството подкрепя по-дълга възможност за лов на диви свине, както ловците предлагат. В законопроект се предлага ловният сезон да се открие две седмици по-рано и да продължи след официалното му закриване, което е през втората седмица на януари. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във