Банкеръ Daily

Общество и политика

Случаят с Божков е като крайъгълен камък за образа на Борисов, смята Страхил Делийски

Тази социална криза като с лупа увеличи всички конфликтни аспекти на българската социална и политическа реалност“. Това коментира пред БНР политологът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Страхил Делийски. Според него е важно системното равнище – самият факт, че има протести, говори за наличието на социална среда, която предпоставя тези протести.

„По-здравословно от гледна точка на политическата система е да се замислим какво стои в основата на тези протести, кои са разломите в обществото, които дават повод за тези протести. Излизат ли хората на улицата, означава, че има невъзможност на институционализираната политическа среда да регулира социалния конфликт", допълни политологът. По думите му големият разговор е за социалната тъкан, за условията, които са почвата за развитие на подобен тип протести. „Има огромно значение за начина, по който една власт бива възприемана в зависимост от контекста, в която функционира“, обясни той. 

Делийски допълни, че линията Божков - Горанов и Борисов - Горанов е част от дълбоко интимизираните отношения между политическа власт и едър бизнес, дори тези отношения не са тайна: "Тук става дума за преразпределяне на някакъв публичен ресурс. Това може да се окаже крайъгълният камък за образа на Борисов и на властта... Цялата немощ на политическата ни система ще доведе до по-голяма степен на разкриване на тези интимни отношения. Българската политическа система, каквато е в момента, се крепи на тези отношения между властта и едрия бизнес, а не на демократични отношения между власт и граждани“, коментира политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във