Банкеръ Weekly

Общество и политика

Случаят с апартаментите възбуди политиците

Волен Сидеров смята, че Цветанов ставал за брокер на недвижими имоти

Случаят с апартаментите на управляващите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността. Това каза в четвъртък (21 март) в Кюстендил президентът Румен Радев по повод разразилия се скандал с новозакупения луксозен апартамент на занижена цена от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Държавният глава припомни, че само преди два месеца в годишния си отчет е призовал Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. "И много ясно казах, че ако това не се случи, то търсенето на справедливост и възмездие може да излезе от рамките и механизмите на закона", допълни Радев.

Според него ситуацията е такава, защото няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от Цветан Цветанов, да разследва именно него по "беззъбия" закон, наложен от самия Цветанов. Президентът смята, че "поредно гарантирано оневиняване на Цветанов ще се размине с моралната присъда на обществото". Това бил големият проблем, който ни очаквал.

Премиерът Бойко Борисов, който е Брюксел за участие в Европейския съвет, не можа да подмине журналистическите въпроси и също беше принуден да направи коментар по темата. Заедно с председателя на Европарламента Антонио Таяни на официална церемония той откри бюст на българския банкер и политик Атанас Буров.

"Попитайте наследниците на Буров какво е страх, истински страх. Да не можеш да говориш, да дойдат да ти вземат всичко без съд и присъда. А какво става сега? Децата и внуците на убийците на Буров ще ми говорят за липса на медийна свобода, когато са обградени от 100 камери и могат да си говорят каквото си искат... Него са го наричали буржоа. А червената буржоа след 1944 година какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава - на "Позитано", на "Оборище", в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме Жигулитата и им гледахме Мерцедесите", ядоса се Борисов.

Думите му бяха и в отговор на БСП, които по-рано през деня попитаха защо мълчи за излезлите наяве скандални факти относно имотното състояние на партийния си заместник и други видни представители на ГЕРБ. "Самият факт, че в една и съща фирма, при преференциални условия, пазаруват Цветанов, Цачева, Рашидов и други близки на ГЕРБ, е достатъчно показателен за системата на властта. Тя покровителства определени фирми и получава подаръци срещу това. Прокуратурата и органите се сезираха по въпроса. Но Бойко Борисов мълчи", заядоха се социалистите. И припомниха, че преди време пред актива на ГЕРБ той е заявил, че трябва да им светне червена лампичка, "иначе аз ще ви светна синята". За Цветанов лампите били светнали и Борисов трябвало да изпълни заканата си, че няма да търпи дори съмнения за корупция около себе си.

Коалиционният партньор на ГЕРБ Волен Сидеров с тънка ирония сравни Цветан Цветанов с Хенри Кисинджър в политическата дипломация, като даде за пример последните му преговори със СДС и "Воля". В кулоарите на парламента Сидеров се оплака, че още живее под наем, а синът му растял. "Моля ви, ако намерите нещо евтино и изгодно. Шестотин евро за мен са много, ако може за 50 лева", обърна се той към журналистите. И обеща, че непременно ще пита Цветанов как да си купи евтин апартамент. Сидеров беше категоричен, че Цветанов има бъдеще на брокер на недвижими имоти и в никакъв случай няма да остане гладен.

В отговор на въпроса дали скандалът може да доведе до рокади във властта атакистът каза: "Надявам се да не срути коалицията, защото БСП не са готови да управляват".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във