Банкеръ Daily

Общество и политика

Случаят “Ало, Банов“ е пример как се бори корупцията в България, посочи Елена Йончева

„Случаят “Ало, Банов“  е пример как се бори корупцията в България и как тези, които са замесени, биват покривани, а тези, които подават сигнали, биват игнорирани. Това заяви пред БНР евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Елена Йончева. Тя уточни, че не говори за личността на Боил Банов, но този скандал показва как всъщност функционира управляващата система на ГЕРБ, как се печелят обществени поръчки и се правят договорки, които са в ущърб на българските граждани.

В началото на тази година Йончева пycнa автентични зaпиcи, oт които cтaвa яcнo ĸaĸ по времето, когато е бил зам.-министър, Боил Банов дaвa ясни инcтpyĸции да се подправят документи, за да се опрости на изпълнителя на ремонта на Ларгото над 750 000 лв. неустойка. Тогава основното оправдание на Банов бе, че не се е опитал да ощети държавата, защото министерството води дело за неустойка по случая и най-вероятно държавата ще го спечели. Както стана ясно вчера обаче, Министерството на културата изненадващо е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно огромната сума заради забавянията, а отделно ведомството на Банов ще трябва да плати и 73 хиляди лева за съдебни разноски.

Йончева допълни още, че корупцията не може да се бори от един или няколко човека, а трябва да бъде политика на всички опозиционни партии, на гражданското общество. „Медиите също трябва да имат свободата да провеждат разследвания. Ако в България има свободни медии и свободни разследващи журналисти, тогава ще има и конкретни резултати в битката с корупцията“, посочи тя.

Елена Йончева напомни и за своите изказвания, свързани със ситуацията и корупцията в България пред комисарите Вера Юрова и Франс Тимерманс, както и пред представители на Съвета на Европа.  Темата за корупцията Йончева коментира на заседанията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Във връзка със свободата на медиите и отпадането Механизма за сътрудничество и проверка на България, тя наблегна, че страната ни е на първо място по корупция и това се констатира по данни на ОЛАФ, Евростат, Европейската комисия.

„Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България“, продължи евродепутатът и посочи, че за съжаление обществото ни е привикнало към притискането и уволнението на журналисти като Ани Цолова, Генка Шикерова, Милен Цветков, Миролюба Бенатова, Димитър Стоянов и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във