Банкеръ Daily

Общество и политика

Словакия подкрепя България за еврозоната

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, сигурността и миграционната криза, излизането на Великобритания от Европейския съюз бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и словашкият министър на външните работи и европейските въпроси Мирослав Лайчак. 

Министър Лайчак подчерта последователната подкрепа на Словашката република за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Двамата бяха категорични, че присъединяването на Република Северна Македония и Албания към ЕС е изключително важно за стабилността на региона. Като сериозна стратегическа грешка определиха отлагането на началото на преговорите за двете страни.

Вицепрезидентът поиска подкрепата на Словакия в Европейския съвет за прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка към България, на който преди дни Европейската комисия препоръча да се сложи край. Словашкият външен министър заяви такава готовност, като изтъкна последователната подкрепа на Словакия и по този въпрос. Илияна Йотова подчерта неефективността на мониторинга и изтъкна необходимостта от общи критерии за всички страни членки, по които да се оценява върховенството на закона.

Общо беше мнението, че системата на международните отношения е в криза и се рушат общоприети правила. Днес не се чува достатъчно гласът на Европейския съюз, категорични бяха българският вицепрезидент и словашкият първи дипломат. „Бяхме свикнали с мира и реда и се оказахме неподготвени за кризите, които ни връхлетяха“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът очаква нова енергия от европейските институции и държавите членки за решаване на проблемите и повече самочувствие за сериозни действия на международната сцена. „Европа липсва на Балканите, липсва в Африка и в Близкия изток“, отбеляза Илияна Йотова.

По време на срещата бяха изтъкнати традиционно доброто сътрудничество между България и Словакия и приятелските отношения между двата народа. Обсъдени бяха контактите в сферата на образованието и иновациите.

Вицепрезидентът Йотова благодари на словашкия външен министър за грижата на Словакия за Българското средно училище „Христо Ботев“ и Българския културен институт. Преди година вицепрезидентът беше на посещение в Словашката република, където беше гост на 70-ия юбилей на училището, което се радва на голям авторитет в словашкото общество и привлича не само български деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във