Банкеръ Daily

Общество и политика

Сливат парламентарни комисии, ще има подкомисия за климата

Заседание на Комисията по ревизия, снимка - архив

Временната комисия за изработване на проект на правилник за дейността на 46-ото Народно събрание се събра на първо заседание. Промените предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на Комисията за гражданското общество с Комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Демократична България" възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

Предвижда се депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите. От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Всеки народен представител ще може да бъде избран в ръководството само на една постоянна комисия, предвиждат още промените. В комисията беше поставен въпросът дали заместник-председател на парламента може да бъде и председател на комисия. В момента правилникът на парламента не предвижда такава възможност.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на Народното събрание Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя.

"Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на Народното събрание", каза пред репортери Митева и посочи, че всички заинтересовани страни имат право да присъстват на разискванията в комисиите.

В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. "Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията", каза още Митева. Тя добави, че всеки депутат има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите. Така ще има обществени обсъждания на законопроектите на народни представители, но те няма да блокират законодателната им инициатива, обясниха членове на комисията.

Председателят на парламента съобщи, че е поставила въпроса в комисията как да бъде организира работата на Народното събрание - дали да има заседания всяка седмица. Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала с комисии.

За преговорите за бъдещо управление, Митева отбеляза, че не участва в тях, но е поканена в срещата "Правосъдие" днес.

Във вторник временната комисия по правилника ще продължи работа. Заседанието е от 11.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във