Банкеръ Daily

Аспарух Илиев:

Следващите две седмици са критични, спазвайте мерките

"Статистиката е стряскаща и с всеки следващ ден става все по-притеснителна", каза д-р Аспарух Илиев  експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

"Прави ми впечатление обаче, че в заведенията стриктно проверят за зелени сертификати, което е единствената мярка за бариера за заразата", каза още той.

Д-р Илиев посочи още, че хората с първа доза ваксина и със сертификат не са съвсем незаразни. "Следващите седмици ще са много тежки и трябва да се прилагат всички мерки, за да се пречупи тази вълна", допълни той.

"Трябва да се носят маски от най-висок клас защита, да се спазва дистанция, хората да не се събират на едно място, защото ситуацията излиза извън контрол. Следващите две седмици са критични", подчерта ученият пред БНР.

"Аз лично съм на мнение, че държавата отдавна трябваше да се погрижи за безплатни по-скъпи маски за хората. Но молбата ми е да бъдем заедно и да се предпазим. Да спазваме мерките и да се ваксинираме, защото иначе няма да се преборим с тази вълна в момента", поясни д-р Аспарух Илиев.

По думите децата сега категорично не трябва да се връщат в училище. "Ние трябва да запазим и децата, и възрастните. Ако има родители, които призовават за това, те или не познават ситуацията или пък са използвани от злонамерени политически актьори", посочи той.

"Тези, които не вярват, че положението е сериозно и очакват, че ако се разболеят, ще получат първокласна медицинска грижа  - те и техните деца - искам да им кажа, че няма как д получат тази грижа, защото болниците са абсолютно претоварени. Така че, тъжно ми е да го кажа, но много от тези хора са жертви и превърнати в "пушечно месо" от определени според мен сили, които изискват спешна намеса на прокуратурата. И молбата ми е към прокуратурата - крайно време е да се вземат мерки да се задейства, не да бъде проформа, тя и да седи и да гледа отстрани...", заяви д-р Илиев.

По думите му политици у нас грубо и грозно злоупотребяват с кризата и пандемията.

"Ситуацията в болниците е ужасяваща. Необходим е поне краткотраен локдаун", заяви още д-р Илиев.

Експертът посочи, че всеки ден премиерът и президентът трябва да са пред медиите и активно да призоват за спазване на мерките, не да се съобразяват, че сме пред избори, да поискаме помощ от ЕС, защото иначе поведението им е абсолютно безотговорно.

Д-р Илиев призова някои от лекарите да не измислят нова наука, да не объркват пациентите си, да не правят собствени интерпретации за ваксините, а да се доверят на науката и да препоръчат ваксини на всички свои пациенти - няма противопоказания на ваксините към никакви хронични заболявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във