Банкеръ Daily

Общество и политика

Следващите 3 години София няма да има проблем с водоснабдяването, увери екоминистърът

Следващите 3 години София няма да има проблем с водоснабдяването, увери екоминистърът Емил Димитров. Язовир "Бели Искър" го държим малко по-ниско заради водата, в момента в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и "Студена" е пълен, и "Дяково", и още шест язовира", обясни Димитров.

"Дяково", "Студена", "Искър" и "Бели Искър" са най-пълните язовири в страната. Само кажете и след две седмици започват да преливат", подчерта министърът в ефира на БНТ.

На 27 ноември изтича срокът за регистрация на кладенците в частни дворове. Тези, които са готови, могат да се регистрират, но заради коронавируса, хората са нямали възможност да подадат документи. Затова минимум една или две години трябва да се отложи този срок, обясни Димитров. В четвъртък ще бъдат проведени разговори със земеделския министър Десислава Танева по въпроса.

"Разрешено е да се ползва до 10 кубика вода дневно и дори е безплатно. Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик, нямаме материален интерес. Не може обаче всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване", обясни още министърът.

"Каквото падне зимата като дъжд, ще го дадем на земеделците", обеща Димитров.

"Тази година ще има камери на много места и ще има санкции навсякъде", каза той във връзка със замърсяването на въздуха от заводи в различни райони на страната. "Когато някой сгреши, изобщо да не ми се сърди", допълни министърът.

Още от началото на годината вносът на нелегални отпадъци от Италия е спрян. Всички отпадъци на София обаче в момента се изгарят във Враца. "Е как да не провалиш властта, като отидеш и спреш завода във Враца и София се напълни с отпадъци? Ако никой не дойде да почисти у вас, какво ще стане след три дни - ще се зарине с отпадъци. Ето това се цели", обясни Димитров. Хем няма виновни, хем се търси криза, заяви той.

"Пестицидите ще ги изнесем. Ще решим проблемът. Аз даже не искам в България да има пестициди", категоричен е министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във