Банкеръ Daily

Общество и политика

Следващите 20 дни ще са най-тежки за Перник

"От "ВиК-Перник" са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато той реално е бил 2.6 милиона кубика. А това означава, че се отива към мъртъв обем." Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с водната криза в миньорския град. Според него, за да се реши проблема с безводието, трябват 10 милиона кубика.

Караниколов посочи пред БиТиВи, че в момента се действа на няколко нива. Хора ще влизат в пещерните помещения, тъй като има констатирано наличие на подземни води. "За да няма измерване на водните количества ""на око" държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми. Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата", обясни той.

Министърът съобщи, че междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване.

"Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни. Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района. Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник", каза още Караниколов.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във