Банкеръ Daily

Общество и политика

Следващият парламент ще гласува преизчисляването на пенсиите

"На Председателския съвет не беше постигнато съгласие за нашите предложения в Кодекса за социално осигуряване." Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

По думите му в момента тече 7-дневният срок за предложения между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, което прави невъзможно приемането на предложението за преизчисляване на пенсиите на второ четене.

"Да се надяваме, че ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз при прилагане на тези промени веднага в началото на следващия парламент. Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, за които имаме основание, но също е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред, ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано в сряда в началото на пленарното заседание", каза Вигенин.

Предложението на депутатите от левицата за преизчисляване на пенсиите успя да мине на първо четене в парламента в сряда. То беше подкрепено от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри, вън!", ДПС, "Демократична България", въпреки че от ДПС и "Демократична България" призоваваха решението да бъде оставено на следващ парламент и за следващия бюджет.

Още в сряда социалистите поискаха идеята да бъде подложена на гласуване и на второ четене, което предизвика разпри и пленарното заседание бе прекратено. Днес БСП отново предложи предложението да се гласува на второ четене и това предизвика нови скандали. 

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" бе категорична, че няма да допусне предложението на лидера на левицата Корнелия Нинова, нито ще включва допълнителни точки в дневния ред, каквито искания бяха отправени от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"В самата оценка на въздействието към вашия законопроект сте написали, че е необходима промяна в Закона за държавния бюджет и Закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Съгласно чл. 19 от Закона за публичните финанси, не може да се допуска намаляване на разходи и увеличаване на приходи преди началото на следващата година. Дори и да бъде приет, няма да го допусна ,защото в момента трябва да стане ясно - дори и прието това предложение, то не може да прояви своя ефект. Няма източник на финансиране", заяви Митева.

След това депутатите от БСП окупираха парламентарната трибуна, а социалистът Иван Ченчев поиска думата и заяви, че Ива Митева не се справя с воденето на заседанието и тълкува правилника, както иска.

Митева обяви почивка и свика Председателски съвет след искане на "Демократична България".

В дневния ред е включено и предложението на председателя на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова - добавките от 50 лева към пенсиите да се удължат до края на годината.

Парламентът задължи и всички министри в оставка да бъдат изслушани на парламентарен контрол.

Спорове имаше и около предложението да се гласува сформирането на временна комисия за събитията в парка "Росенец". "Знам, че има парламентарни групи, които страшно много се притесняват от това да минат през този лакмус - как ще гласуват за създаването на такава комисия. Виждам, че и групата на ГЕРБ се вълнува много. Вие също, господа и дами, имате предложения за такава комисия. Хайде сега малко по-смело. Моля ви, г-жо председател, не изхвърляйте от дневния ред комисията за "Росенец", това е особено важно", настоя Антоанета Цонева от „Демократична България“.

Председателят на парламента подчерта, че промени в дневния ред не могат да се правят: "Каквото остане от дневния ред от сряда, то приключва в сряда и не преминава към следващия дневен ред".

От ДПС подкрепят създаването на комисията, каза Йордан Цонев: "ДПС ще гласува "за" и иска комисия „Росенец“. Иска комисия „Росенец“ и имаме воля за комисия „Росенец“. Имаме воля и за другите социални закони, но не през главата на правилника и законите и Конституцията. Ако ще правим нещо, ще го правим както  повелява правилникът, законите Конституцията."

Facebook logo
Бъдете с нас и във