Банкеръ Daily

Общество и политика

Следващият локдаун ще е само за неваксинираните

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 000 души, а запълнените легла за неинтензивни грижи станат над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това обяви зам.-здравният министър Александър Златанов. "Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат от вкъщи", каза той пред Нова телевизия. 

В момента 7000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. "Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения, при положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти", уточни зам.-министърът. Златанов увери, че от здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. "Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други", допълни той.

Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от зеления сертификат. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във