Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Следващият кабинет да си направи нов Национален оперативен щаб

Разпускането на Националния оперативен щаб е абсолютно логично, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов по повод новината за разформироването на щаба.

След като Бойко Борисов депозира оставката на кабинета си в Народното събрание, стана ясно, че НОЩ е разпуснат. 

"Логично е да бъде разпуснат в края на мандата на премиера Борисов, тъй като това е надинституционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер, който и да е той, да създаде такъв орган", смята Ангелов. Той уточни, че брифингите продължават, а отговорността се носи от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор.

Заповедта за разформироването на НОЩ била с дата 26 февруари. "Много моля тази случка да не се използва да се търсят задни мисли. Уморихме се от политика в здравето, нека бъдем максимално нормални поне в тази сфера", изтъкна здравният министър в оставка.

Той каза още, че ситуацията в страната е съвсем различна, тъй като здравните власти разполагали с много повече опит и информация за коронавируса. "Може да ви прозвучи като проява и самочувствие, но да – Министерство на здравеопазването и всички тук изградихме един модел, който работи у нас. И вече знаем какво и как да правим", увери Ангелов. И отново призова да не се търси политика в разпускането на НОЩ.

По-рано днес от втората по големина политическа сила в парламента -"Има такъв народ", заявиха, че ако имат възможност да управляват, ще има нов щаб за борба коронавируса.

"Пандемия винаги е имало и ние не сме го крили, но както знаете, действията на НОЩ в рамките на година и половина бяха повече от тях нелогични. Съгласете се с мен - коремен хирург ли трябва да е начело на нещо, вързано с вирус. Нямам против неговите професионални качества, но трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки", каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във