Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Следващата седмица ще сключим споразумение с "Отровното трио" за явяване на изборите

Следващата седмица ще подпишем споразумение с "Отровното трио" за общо явяване на изборите, което е част от обединението на извънпарламентарните сили срещу статуквото. Други стъпки са общо наблюдение на изборите и паралелно преброяване, така че заедно да си пазим изборите и с партията на Слави Трифонов. Надявам се, че ще имаме общи действия и преди изборите, но е важно и споразумение за ценностите и приоритетите след изборите, за да има критично мнозинство в следващия парламент. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Годината“ по Дарик радио.

"Думата за 2021 г. е „начало“ и „Борисов, чао!“. Начало на нов модел на управление, без Борисов, в който институциите са омбудсмани, а не бухалки. Модел, при който парите на българския данъкоплатец не отиват в приятелския кръг на властта, а в подкрепа на бизнеса и при обикновените хора. Здравната система да не е само за елита, но и за гражданите", допълни Манолова.

По думите й час по-скоро трябва да спре агонията на едно управление, което е изгубило доверие. "Икономическата и социалната криза ще продължат след пандемията, но могат да са овладени единствено от ново управление, което е получило кредит на доверие и има отговорност да не предава хората. Борисов отдавна изпусна кормилото и държавата е оставена на автопилот. Всеки е оставен сам да търси линейка, болнично легло, апарат за кръвна плазма или за кислород", каза тя.

Според нея протестът детронира властта и гневът на хората ще спечели следващите парламентарни избори. "Протестът показа, че разграждането на модела на Борисов е възможно единствено с обединение. Борисов е възможен 11 години на власт заради липсата на обединение на всички, които искат нормална държава, институциите да не са бухалки, върховенство на правото, свобода на словото", заяви Манолова. 

Тя е категорична, че „Изправи се.БГ“ няма да стане партия и е партньорска мрежа, която включва инициативни комитети, граждански организации, експерти и партии, извън статуквото на настоящото Народно събрание – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, движението на Татяна Дончева и "Нова алтернатива". При нас има и леви, и десни, и партийни, и безпартийни. С протегната ръка сме за обединение към другите политически субекти, които са извън статуквото", обясни Манолова.

Относно удължаването на противоепидемичните мерки Манолова заяви, че правителството изостава и не управлява здравната и икономическата криза. "Подигравка е на хората да се дават по 24 лв. на ден, предвид лобистките закони, приемани в парламента и гласуваните бонуси за държавните чиновници. Тази криза показа с лупа тежките пороци на управлението на Борисов", категорична е тя.

Бившият омбудсман подчерта, че решението на водната криза е връщането на общинските ВиК-дружества, които хората искат. "Нивото на язовирите е критично ниско, а властта централизира ВиК-системата с един държавен ВиК-холдинг и по този начин централизира корупцията. От 2017 г. до сега цената на питейната вода се е повишила средно със 70 % за страна. Има места с 300 % увеличение, но пет области са застрашени от водна криза", допълни тя.

Относно Северна Македония Манолова заяви, че се е видял провалът на българската дипломация, която не можа да обясни българската позиция, че сме за това да са признати българските корени на езика и общата ни история до 1944 г. По думите й проблемите между двете страни заради езика на омразата трябваше да са решени с договора за добросъседство, но не бяха решени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във