Банкеръ Daily

Общество и политика

Следващата седмица ще бъдат реекспортирани първите контейнери с боклук от Италия

Следващата седмица ще бъдат реекспортирани от България първите контейнери с открития на пристанище "Варна запад" боклук от Италия. Това съобщи днес във Варна екоминистърът Емил Димитров. По думите му става въпрос за 28 контейнера. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Министърът допълни, че ще бъдат въведени драстични правила за брокерите на боклука. Той обясни, че ще бъдат "затворени" всички пристанища,  жп входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът, а след това всичко, което е в страната, ще бъде подложено на контрол. Той коментира още, че намерението е у нас да се горят 50 процента български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Главният прокурор Иван Гешев допълни, че се работи много сериозно в сегмента "незаконен внос на боклук". Ще направим всичко възможно да покажем, че има държава и да преустановим този процес, каза Гешев. Той допълни, че боклукът на пристанището е предназначен за горене в топлоцентрала, чието име обаче не назова. Главният прокурор каза още, че по този въпрос става дума за държавна политика и цялата държава иска да бъде решен този проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във