Банкеръ Daily

Кирил Петков за спрения полет на Лавров:

Следвахме точните правила на Европейския съюз

Има ясен режим на Европейския съюз. Сергей Лавров е специално обособен в листа от хора, които не се допускат. Едновременно с това, имаме ясни санкции за руски полети. България следваше точните правила на Европейския съюз. Оттук-нататък няма да сме тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри само защото те си мислят, че имат това право. Има правила, България ще ги следва и ще бъдем партньор в ЕС, от който не могат да се очакват неприятни изненади. Това заяви пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. 

Той коментира и назначената охрана на заместник-земеделски министър Иван Христанов. "Този заместник-министър се зае много лично с въпроса за изчистване на границата между България и Турция. Тя е втората най-затруднена откъм трафик граница в света. Това, че беше разбита схема на лабораторията, която е била там от много години, е предизвикало обратна реакция. Получих сведения. Трябваше да можем да реагираме веднага и този човек да бъде под охрана. Когато се бием с мафията, тя ще се опитва да отговори обратно", посочи премиерът. 

Актуализацията на бюджета

"Актуализацията на бюджета в момента решава един много базов проблем. Това е, че въпреки че икономиката в последните 4 месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Акцентът на тази актуализация е да покрием точно тези хора, защото нашето обещание е да няма никой под линията на бедност. Това е първият ни приоритет. Работодателите знаят, че ще направим това, което сме обещали, че допълнителните средства, които са акумулират в енергийната система, ще бъдат обратно върнати на бизнеса. Въпреки че всеки се надява в една актуализация веднага да реши всичките си проблеми, мисля, че нашият диалог е добър", коментира министър-председателят.

Палежът на Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля

"Имаше инцидент. Абсолютно недопустимо действие от страна на този човек, който днес бе задържан. Два дни по-късно той бе задържан. Получих лично обаждане от премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Той ми каза: „Да покажем, че наистина искаме да махнем всякакви отделни провокации, заставаме твърдо срещу езика на омразата“. Благодарих му за бързите действия и му казах, че оттук-нататък се надявам за всеки такъв инцидент да имаме същата такава бърза реакция и да сме сигурни, че няма малки групи хора да се опитват да развалят отношенията между държавите ни", заяви Кирил Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във