Банкеръ Daily

Христо Христев:

Следва връчване на втори мандат за съставяне на правителство

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран. Според бивши конституционни съдии няма нужда от специално заявяване за оттегляне на кабинета. Има и теория, че това решение на ИТН ще сложи край на парламентарната рулетка, според други тя ще продължи. 

Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз, обясни пред БНР: 

"Следва кандидатурата за министър-председател да бъде подложена за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Ако най-голямата парламентарна група вземе решение и респективно кандидатът за премиер зачете това решение, здравият разум налага да се констатира под определена форма в рамките на Народното събрание, че в така предписаната процедура се стига до неуспешен краен резултат и да се пристъпи към следващата стъпка - възлагане на мандат на втората парламентарна група... Логично е, когато предложеният кандидат за премиер декларира, че се отказва, не можете да го поставите за гласуване в Народното събрание". 

Христев смята, че "имаме политически субект, който цели да взриви политическата система или това, което имаме като конституционен модел". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във