Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕДСТВИЕТО ЗАХАПА ШЕФОВЕТЕ НА ФАЛИРАЛАТА БЗК

Почти всички бивши шефове на фалиралата БЗК да бъдат привлечени като обвиняеми, ще предложи следствието на прокуратурата. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в списъка са председателят на надзорния съвет, впоследствие председател на съвета на директорите и едър акционер в банката Атанас Тилев, председателят на управителния й съвет Янко Янев, заместникът му Ангел Станков и изпълнителните директори Павел Даскалов, Дончо Кючуков и Михаил Желязков.


В биографичната си книга Опит за завръщане, която Атанас Тилев издаде през 1998 г. - две години и половина след фалита на БЗК, той се опита да обясни (вече далеч от България) провала си тук с неприязънта на управляващите, съдебната система и кой ли още, които били решили да го загробят.


Една година, след като опита писателския си талант, Тилев ще бъде принуден да чуе и оценката за дейността си у нас от правоохранителните органи. Според следствието той е нарушил служебните си задължения като шеф на БЗК с цел да облагодетелства себе си и други лица и с тези си действия е създал предпоставки за фалита на банката.


Деянията са квалифицирани като престъпление по служба, представляващо особено тежък случай с изключително висока степен на обществена опасност. Ако съдът прецени, че обвиненията срещу Тилев са доказани, той е заплашен със затвор от три до десет години. Разбира се, преди това бившият председател и главен акционер във фалиралата БЗК трябва да бъде издирен, задържан и върнат от чужбина. Твърди се, че в момента той преживява ту във Финландия, ту в Австрия, където води тежки съдебни битки с Красимир Стойчев. Тилев твърди, че има да си взема крупна сума от покупко-продажбата на пакет акции от Мобилтел АД - фирма, в която до 1997 г. и Тилев, и Стойчев бяха акционери. По делото БЗК обаче следствието приема, че Атанас Тилев е нарушил действащото законодателство при отпускането и предоговарянето на заеми за строителната фирма Колонел на Ангел Василев, за фирма Албион на Лазар Анев и за собствената си фирма Дару Метал. Действията на Тилев са целели да донесат облаги на длъжниците.


На известния на в.БАНКЕРЪ австрийски телефон на бившия шеф на БЗК никой не отговаряше. Може би в момента той наистина се намира във Финландия.


През ноември 1994 г., когато фирма Колонел е трябвало да върне на банката около 5.4 млн. щ. долара, Атанас Тилев и Янко Янев удължават срока, което само по себе си не е грях. Длъжникът пък по-късно се прочу като част от съзвездието Орион, а още по-късно бе задържан като обвиняем по делото за убийството на Андрей Луканов.


Дългът на Колонел възниква през 1993 г., когато дружеството поема левовите задължения на Орион комерс, Рила къмпани и Ригел комерс - също фирми от съзвездието. Банката превалутира всички дългове на Колонел и дружеството на Ангел Василев задлъжнява към нея с над 5 млн. щ. долара. През 1994 г. кредитът е разсрочен, като размерът му заедно с натрупаните лихви вече е достигнал 5.4 млн. щ. долара. И до момента Колонел не е върнала парите.


Случаят с Албион на Лазар Анев е малко по-сложен. Дружеството е част от варненската триада, в която освен него участват Монтрей и Албион Кар - също собственост на Анев. Те вземат от БЗК заеми за общо 4.8 млн. щ. долара за изграждане на басейн, снекбарове и ресторанти в Златни пясъци и по-точно пред хотелите Гларус и Сирена.


Като шефове на БЗК през октомври 1994 г. Атанас Тилев и Янко Янев разрешават заема за Албион да се увеличи с още 445 хил. щ. долара, но за беда забравят да поискат обезпечение. Следствието смята, че заради тези действия банката е понесла щети от 28.8 млн. стари лева (през 1994 г. това са около 445 хил. щ. долара), а целта на операцията е била да се набавят облаги за Лазар Анев.


Не трябва да се забравя обаче, че през 1995 г. управляваната от Атанас Тилев БЗК поглъща длъжниците си от варненската триада. Запознати със случая твърдят, че с отпускането на заеми за Албион, Албион кар и Монтрей Тилев е целял да ги зариби и след това чрез банката да погълне бизнеса им.


Третият случай, по който на Атанас Тилев ще бъдат предявени обвинения, е кредитът от 5 млн. щ. долара, който през декември 1994 г. БЗК отпуска на собствената му фирма Дару Метал. По смисъла на действащия тогава Закон за банките и кредитното дело заемът е голям и вътрешен. В същото време той е предоставен без одобрението на управителния съвет на банката, каквото е било задължителното изискване на българското законодателство. В допълнение на всичко това кредитът е необезпечен и не се обслужва.


Изброените случаи, по които бившият шеф на БЗК Атанас Тилев ще бъде обвинен, са само част от финансовите еквилибристики, довело до фалита на банката. В обвинението никъде не става дума за операциите с Ког Трейд, с Дару АВ и с Машиненбау унд Ханделс Естаблишмънт. Не се споменават и скандалните инвестиции в китайския завод на Синбал Дару и в кипърската офшорка Сий Ай Ес Комюникейшънс, където е замесена и фирмата Нордекс на Грегъри Лучански, чийто консултант бе покойният Огнян Дойнов. Запознати с въпросните сделки твърдят, че в тях също са потънали няколко милиона долара на БЗК. Но вероятно следствието е сметнало, че за тези загуби на банката Атанас Тилев не носи вина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във