Банкеръ Weekly

Общество и политика

Следизборен пъзел с едно неизвестно

S 250 76c0302f 14dc 420b 9cd5 eb1fd7fe255a

Че предизборната борба ще бъде ожесточена до краен предел, никой не се съмнява. Но също толкова безмилостна ще е и следизборната битка за съставяне на кабинет. Особено ако конфигурацията на новия парламент е такава, каквато я прогнозират социолозите - пет политически сили (ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" на Марешки) плюс евентуално още една (Реформаторският блок). Засега от партията на Бойко Борисов и Реформаторите говорят, че дясноцентристка коалиция трябва да управлява България, като слагат в сметката и Патриотите. Само че това изобщо няма да е сигурно, ако БСП изпревари ГЕРБ. Социалистите не крият, че те също разчитат на "Обединените патриоти" за коалиция, тъй като с тях намирали най-много допирни точки в идеите и вижданията за управленските политики.

"Гледайки заявките и програмите на различните партии, Патриотите очевидно стоят най-близо до нас. По определени теми имаме сходни виждания, макар и всеки от своята позиция. Например, политиката, свързана с доходите на пенсионерите. Очевидно това е поле за общи действия. Опазването на границата, намесата на държавата за спиране на миграционния поток, отмяна на постановление 208 - още едно поле като пресечна точка", каза в интервю за "БАНКЕРЪ" лидерът на Софийската организация на БСП Калоян Паргов броени дни преди заседанието на 49-ия конгрес на партията, на което бе приета предизборната платформа и бяха направени революционни промени в устава.

Според политолога Първан Симеонов засега Патриотите са умерени в поведението си и "държат отворена и лявата, и дясната врата". Така че според ситуацията те биха могли да си партнират както с ГЕРБ, така и с БСП. "Ако гледате изявленията на Каракачанов, той до този момент не е дал ясно десен или ляв мигач. Но балансира много добре между Валери Симеонов и Волен Сидеров, между ГЕРБ и БСП", коментира още политологът.

И докато хората на Каракачанов, Симеонов и Сидеров са желани за общо управление и отдясно, и отляво, то ДПС е изпаднало в изолация, въпреки че и при него двете врати стоят отворени - всички се пазят от сближаване с ДПС. Дори препатилият Станишев препоръча неотдавна БСП да не мисли за ДПС като за потенциален съюзник. И "дясното", и "лявото" засега внимават да не загубят някой и друг ценен глас, ако намекнат, че са възможни общи действия с формацията на Мустафа Карадайъ.

Според повечето политици и анализатори новата партия на бизнесмена Веселин Марешки пък е креатура на Борисов и ГЕРБ и стремежът й да влезе в Народното събрание е именно с цел да бъде необходимата патерица за евентуалното им управление. "Новата партия на Марешки е едно уродливо политическо формирование, подкрепяно от властта - категоричен е Валери Симеонов. - Марешки е един обходен проект на ГЕРБ. Всички го знаят, но никой не го казва." Политологът Колю Колев пък смята, че въпросът със спечелването на изборите не е в това кой колко дава, а в това кой ще спечели доверието на хората.

"Не е важно кой ще бъде първи и кой втори на изборите, важно е кой ще има съюзници. ДПС има подкрепата на Европейския съюз, но е неприемлива във вътрешнополитически план.

Националистите не са зло за българите, но кой ще позволи те да участват в правителството по време на председателството на България на ЕС?", изтъкна съображението си социолога Юлий Павлов. Вече гледахме този филм в 42-ото Народно събрание, когато ГЕРБ беше първа политическа сила, но не можа да състави правителство, защото всички останали партии я изолираха. Така се стигна до кабинет на БСП и ДПС, подпрени от "златния пръст" на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Погледнато от днешна гледна точка, възможностите

за съставяне на правителство след изборите

на 26 март са следните.

Първо, широка коалиция между ГЕРБ и БСП.

Второ, кабинет на ГЕРБ, Патриотите и Реформаторския блок (ако прескочи 4-процентовата бариера) или партия "Воля" на Марешки.

Трето, правителство на БСП и Патриотите, плюс подкрепа от ДПС без участие във властта или на хората на варненския бизнесмен.

Четвъртата и последна възможност са последващи предсрочни избори.

Засега и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова яростно отричат, че е възможна следизборна коалиция между техните партии. Но ситуацията може да ги принуди. Още повече че предизборните им програми случайно или нарочно взеха твърде много да си приличат, наблягайки на социалната политики, доходите на хората, сигурността и реда. Много от идеите им пък се припокриват с предложения, които Патриотите дават от години. Пред подобна коалиция обаче ще има

един препъникамък

едно непреодолимо условие - самият Бойко Борисов. От ГЕРБ като зомбирани повтарят, че само той и никой друг може да бъде министър-председател на България. Но Нинова и съпартийците й, а и не само те, не биха допуснали Борисов за трети път да стане премиер след двата му неуспешни недовършени мандата, дори с риск да се върви към "избори до дупка".

И тук възниква въпросът дали Борисов би могъл да отстъпи крачка назад, за да даде шанс на партията си да влезе в коалиция и да участва в следващото управление на страната. Дали е способен да направи жертва и да даде път на вицепремиера си Томислав Дончев, или на друг по-приемлив за останалите политически сили (за някои това е Цветан Цветанов) да поеме кормилото на управлението. Ако съдим по досегашното му поведение и хиперегото му - едва ли.

Самият Борисов продължава да твърди, че е най-подготвеният за премиер и не вижда кой друг би могъл да бъде. Освен това е поставил задача на структурите на ГЕРБ да му "набавят" един милион гласа. Въпреки че с всеки следващ вот партията губи такива. Само на неотдавнашните президентски избори показаха отлив от 500 000 гласа. ГЕРБ изпусна най-емблематичните десни крепости София и Пловдив, както и Варна.

Разумните отстъпления

Преди два месеца пак в интервю за "БАНКЕРЪ" лидерът на НФСБ Валери Симеонов даде такава идея - Бойко Борисов да се оттегли от ГЕРБ, защото вече й тежи като камък на шията, но да има възможност да влияе върху партията си. "Този човек ги влече към дъното. Този човек влече към дъното и своите партньори. Има много правилни ходове на доскорошни лидери, които са се оттеглили. Ето, един Ахмед Доган отиде да си почива. Борисов също може да се оттегли, да стане почетен председател на ГЕРБ. Няма лошо в това. Има варианти."

Тук си струва да се напомни, че само преди месец и председателят на АБВ Георги Първанов заедно със заместниците си Румен Петков и Ивайло Калфин също отстъпиха крачка назад, за да дадат шанс на партията си да се развива и да търси съюзници. Преди 3-4 години и Иван Костов направи същото, поверявайки ДСБ в ръцете на Радан Кънев.

Много е спорно обаче, че Борисов би могъл да направи такъв жест. Той беше само една година в опозиция и не можа да си намери място нито в парламента (чиято дейност саботираше), нито извън него (подклаждайки протестите срещу Орешарски).

След като сам се свали от власт (през ноември миналата година) и натресе поредната непредвидена ситуация на държавата, както и едни 50-60 млн. лв. разходи на данъкоплатците, сега Борисов отново иска четиригодишен мандат. Нахалството му не свършва дотук. Той обещава на избирателите, че през него ще направи всичко, което не е свършил през предните два. Не е ясно с какви очи се гласи пак да управлява държавата, след като два пъти получи възможност за това и се провали. Освен това настоява да управлява сам, без коалиционни партньори. "Няма да влизаме в коалиции, ако народът не ни избере, ще седим отстрани и ще чакаме", заканва се Борисов, убеден, че хората пак ще го потърсят да ги "спасява" от лошите БСП и ДПС. И току-виж отново се оказал изненадан, ако народът реши този път да се спаси от "Него"!

Малка разлика между 2014-а и сега е, че тогава той се върна на бял кон в Министерския съвет именно след зрелищен гаф на тези две партии и краха им след сагата "Пеевски". Докато сега става дума за негов собствен провал - загуба на президентските избори от посочения от него кандидат, и хвърлената без мисъл оставка в миг на емоционален изблик, предизвикан от невъзможността да преглътне загубата. При такъв "атестат" Борисов няма как да бъде пак премиер. Освен това според много от наблюдателите той вече е обществено изчерпана фигура като министър-председател.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във