Банкеръ Daily

Красимир Каракачанов:

Следим ситуацията в Егейско море изкъсо

"Следим ситуацията в Егейско море изкъсо и подаваме информация към премиера и Министерството на външните работи." Това заяви военният министър Красимир Каракачанов при изслушване в парламентарната комисия по отбрана по повод напрежението между Турция и Гърция.

Според Каракачанов, ако напрежението между Атина и Анкара в Егейско море ескалира, от това ще пострада първо България. "Ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България", каза военният министър.

Пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана той посочи, че не се предприемат чисто военни мерки от страна на България. "Те не са необходими точно в аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познавайки историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари. А иначе, ситуацията виждате е изключително напрегната. Изявления има и от едната, и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани. Позицията на България е, че спорните въпроси между тези два наши съседа трябва да се решават на масата, чрез преговори и диалог, а не чрез употреба на заплахи и военна сила", категоричен бе Каракачанов. 

Минути преди изслушването вицепремиерът заяви, че има уговорка за приключване на въпроса за минималните пенсии, които от догодина ще бъдат увеличени и индексирани. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във