Банкеръ Daily

Уволненият зам.-енергиен министър за скъпия ток:

Следете пътя на парите и кой печели от стрес и хаос в държавата

Това е пазар, който функционира по по-различен начин. Имали сме доста срещи с представители на бизнеса и синдикатите и те ясно знаят позициите му. Това каза пред БТВ освободеният вчера от поста си зам.-министър на енергетиката Александър Николов, който беше номиниран за министър на енергетиката в проектокабинета на "Имча такъв народ" с кандидат премиер Пламен Николов. На 10 август Асоциацията на организациите на българските работодатели поискаха оставки в енергетиката заради високите цени за бизнеса на електроенергията на свободния пазар.

Николов коментира кризата със скъпия промишлен ток, като заяви, че директен контрол в текущия формат няма. Може да се прилага натиск на opeративно ново, но той е изключително труден. Всички механизми за въздействие са в Българския енергиен холдинг, посочи Николов.

Попитан защо е уволнен, той каза: "Не мога да дам отговор на този въпрос. Информира ме министър Живков, след като е получил заповедта. Не е нужно да се превръща в драма, съвсем нормално е, в правомощията на премиера. Той може да взема такива решения спрямо визията, която има. Не е проблем. Единственият въпрос, който е важен, е системата да функционира по-добре"

"За мен въпросът е направени ли са всички възможни усилия, за да има добавена стойност работата. Идеята е да се работи в полза обществото", отбеляза Александър Николов.

"Секторът може да се управлява много по-ефективно, така че бизнесът да не страда. Бизнесът разполага с много добри аргументи как секторът да работи по-ефективно. Има много показатели на много места, където работата може да се подобри", подчерта Николов.

По думите му той не е разполагал с инструмент за намеса, която да предотврати рязкото поскъпване на цената на промишления ток.

"Енергетиката има огромен ефект върху цялата икономика. Или "Марица Изток 2" не разполага с необходимия административен капацитет да направи нормален модел на планиране и включване на мощностите, или съвсем целенасочено са намалявали количествата, така че да има систематичен риск, натиск от бизнеса и съответно политическа нестабилност. Като гледам колко неща се навързаха със скъпия ток, чисто статистически е вероятно да има нещо извън рационалното. Въпросът винаги е игра на нула. Ако губят обществото и държавата, печели някой друг. Следете пътя на парите и кой печели от стрес и хаос в държавата. Следете кои частни интереси печелят, когато цените на тока бяха много високи. Огромният губещ е обществото", заяви бившият зам.-министър на енергетиката.

Той уточни, че първата покана да участва във втория проектокабинет на "Има такъв народ" е дошла от енергийния експерт на партията Иван Хиновски. "Приех поканата с идеята да се продължи политиката на прозрачност и трансформация в сектора", каза още Александър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във