Банкеръ Daily

Даниела Дариткова:

След вота ГЕРБ ще се опита да възстанови нормалния диалог

"Няма партия, която да може да управлява сама. От първия ден след вота ГЕРБ ще положи усилия за възстановяване на нормалния диалог, дори с риск да платим политическа цена." Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ председателят на групата Даниела Дариткова.

Депутатите се събраха днес, за да закрият официално 44-ото Народно събрание.

Дариткова посочи, че още в първите дни, наред със справянето със здравната, икономическата криза, всички ще трябва да работим за максимално ефективно възползване от плана на Европа за възстановяване.

"Следващите години предстои да продължим пътя към еврозоната, предстои икономическа трансформация, предопределена от Зелената сделка", каза председателят на ПГ на ГЕРБ. И подчерта, че всички тези теми и предизвикателства са общи за цялото българско общество, респективно за всички политически сили, които искат да го представляват. "Рискът да се провалим е заложен в инстинкта за създаване на конфронтационна среда, затова политическите сили трябва да надскочим партийния си интерес", допълни тя.

Дариткова призна, че мандатът на 44-я парламент не е бил лек. Обществото е изправено пред предизвикателствата на здравната криза и икономическите последствия от нея. "В борбата с COVID-19 живота си загубиха много хора, лекари, сестри, но здравната система успя да устои на натиска", отбеляза тя и не пропусна медиците от Националния оперативен щам, които в началото на пандемията въведоха строги мерки и по думите ѝ, са предотвратили това, което се случи в други държави.

"Българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Народното събрание е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и надскочени. Но 44-ото Народно събрание невинаги е било на нивото на предизвикателствата. Трябва да разбираме и уважаваме аргументите на политическите си опоненти. През последните години често отправяхме обиди един към друг, забравяйки че обиждаме онези, които са гласували за тях", подчерта председателят на ПГ ГЕРБ.

Тя отличи и моментите на единство в парламента - успешното председателство на България на Съвета на ЕС, което е поставило в центъра евроинтеграцията на Западните Балкани. Единни са били депутатите и когато преди една година гласуваха за извънредно положение с цел ограничаване на заразата от коронаворуса, "единни, когато поставихме образованието като дългосрочен приоритет и повишихме социалния статус на учителите".

"Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус, това ще зависи от усилията на всеки народен представител", каза Дариткова. И припомни, че след парламентарните избори тези, които ще управляват, ще трябва да носят отговорността за справяне с икономическите трудности.

"Въпреки недостатъците си, 44-ото Народно събрание изпълни своята функция - излъчи правителство, не позволи да се подмени вотът на избирателите, осигури сравнително стабилна среда. Страната ни не беше хвърлена в хаос и безвластие", смята тя.

Дариткова благодари на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти", на тези народни представители, които са подкрепяли законодателните инициативи на управляващата партия, на колегите си в групата и на опозицията, която е позволила на управляващите да се вгледат в грешките си.

"Бог да пази България", завърши Дариткова декларацията на ГЕРБ.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във