Банкеръ Daily

Общество и политика

След Видин и ГЕРБ-Плевен се разбунтува

Мирослав Петров, областен координатор на ГЕРБ и областен управител на Плевен.

След масовото напускане на членове от структурата на ГЕРБ във Видин и в Плевен избухна бунт.

Отворено писмо до председателя на ГЕРБ изпратиха до местните медии от общинското ръководство на партията в Плевен. Писмото е предизвикано от проблеми на местната структура с областния координатор на ГЕРБ - Мирослав Петров. Той е и областен управител и беше назначен начело на областната партийна структура в навечерието на местните избори през 2019 г. На регионалния вот Петров се яви като кандидат-кмет. 

В писмото се твърди, че „от назначаването на новия областен координатор вътрешнопартийният живот върви от лошо към по-лошо.“ Че решенията на Петров се взимали на тъмно и след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града.

Писмото е подписано от председателя на общинската структура Петя Василева и още осем членове на ГЕРБ в града.

Рокадите в местната структура бяха направени през юли миналата година, когато по решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Мирослав Петров смени депутата Владислав Николов. Тя стана факт след като Бойко Борисов изрази недоволство от работата на плевенската организация и направо заяви, че ще чисти „до корен“ организациите в Плевен и Добрич.

Депутатът Красимир Велчев, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, обясни тогава, че причина за смяната са „недобрите резултати на партията и допускането на разделение в редиците на ГЕРБ в Плевенско. От ГЕРБ-Плевен тръгна кариерата на Цецка Цачева.

Междувременно стана ясно, че областното ръководство на ГЕРБ-Плевен ще проведе работно съвещание с представител на Изпълнителната комисия на партията на 4 юни 2020 г. в централата на ГЕРБ в града.

Ето пълният текст на отвореното писмо:


Г-н Борисов,

 Обръщаме се към Вас, за да Ви уведомим, че за пореден път Ви заблуждават за ситуацията в Плевенската структура на партията, която оглавявате.
От назначаването на новия областен координатор вътрешнопартийният живот върви от лошо към по-лошо. След местните избори през 2019 г. общинските съветници от ГЕРБ, под бруталния натиск на Областния координатор, започват да губят качеството си на източник на политики, кореспондиращи с принципите на партията. Задкулисието в партията достигна своя връх. Всички решения на Областния координатор относно местната структура и поведението в Общинския съвет се взимат на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града.

За да не бъдем голословни, ще приведем няколко драстични примера:
1. През месец март, в съглашение със своите приятели от БСП и ВМРО,  г-н Петров направи опит за смяна на Председателя на ОС от ПП ГЕРБ в полза на избор на председател от БСП. За наша радост, опитът се провали, но само защото двамата претенденти са несравними величини и на повторното гласуване колегите от повечето групи в Общинския съвет проявиха здрав разум.

2. Говорейки от Ваше име, г-н Петров последователно упражнява натиск върху общинските съветници за консолидация с БСП срещу десния кмет на Плевен, в отговор на жеста на кандидата за кмет на Плевен от БСП, който декларира подкрепа за нашия кандидат на втория тур (което реално не се случи).

3. Областният координатор оказва постоянен натиск върху общинските съветници да не изразяват мнения и вземат решения, които не са в угода на БСП, независимо от обществения интерес.

4. Настройва кметовете на малките населени места, издигнати от ПП ГЕРБ и спечелили местните избори, срещу общинските съветници и общинското ръководство.

5. Оказва натиск върху общинските съветници и общинското ръководство да не участват в листата на ПП ГЕРБ за парламентарните избори през 2021 г., защото вижда в тях заплаха.

6. Спрени са всички партийни инициативи, защото той не може да организира хора, а благовидният претекст е „липса на средства“.

7. За всички решения на г-н Петров ние научаваме от местните партийни централи на БСП и ВМРО, включително и за предстоящ удар по Общинското ръководство и общинските съветници, които не играят по неговата свирка.

8. Непрекъснато се уронват честта и достойнството на общинското ръководство и общинските съветници, които, както се оказва, последни научават за намеренията на г-н Петров спрямо тях.
В резултат на нелогичното поведение на г-н Петров, в центъра на което е собственото му его и близките му контакти с горепосочените местни централи на БСП и ВМРО, както и на подчертано враждебното му отношение към утвърдените в досегашната история на партията местни активисти и явното желание за реваншизъм, е изгубено доверието на младите, образованите, интелигенцията в града, което не може да не ни притеснява.

Последната заплаха на г-н Мирослав Петров е, че на пресконференция ще свали доверието си от нас. Въпросът е с какво самочувствие човек, дошъл преди две години в организация, която други са градили с толкова труд и упорство от създаването й, човек, който руши, а не съгражда, се осмелява да прави такива изказвания. Не той от нас, а ние сваляме доверието си от него, доверие, което той така и не можа да заслужи.

Във връзка с горното, Ви призоваваме да не се доверявате на едностранчивата и изкривена информация, която г-н Петров предава на централата на ПП ГЕРБ, а да изслушате нашите доводи, които, между другото, бяха споделени още преди местните избори и се потвърдиха след тях, че г-н Петров не е в състояние да оглавява структура".

Писмото е подписано от 9 души:
1.     Петя Василева – Председател на Общинската организация на ПП ГЕРБ и зам.- председател на ОбС – Плевен
2.     Владислав Монов – Секретар на Общинската организация и общински съветник
3.     Мартин Митев – Председател на ОбС - Плевен
4.     Д-р Йордан Георгиев – член на Общинското ръководство и общински съветник
5.     Христослав Михайлов – член на Общинското ръководство и общински съветник
6.     Веселка Лилова – Председател на общинската организация на ЖГЕРБ и общински съветник
7.     Йордан Грижов – бивш областен координатор на Младежи ГЕРБ и общински съветник
8.     Цветелин Горанов – общински съветник
9.     Пламен Бешков – член на Общинското ръководство и кмет на с. Дисевица

От членовете на Общински съвет - Плевен от групата на ГЕРБ в настоящия мандат в този списък не присъстват Валентина Вълчанова и Генади Динков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във