Банкеръ Daily

Общество и политика

След Своге и поречието на Места се затрупа с боклуци

Източник: Фейсбук/Мария Лалева

Тонове боклуци засипаха поречието на Места. Буйните води на реката и нейните притоци са донесли много отпадъци, а местните власти са безсилни сами да се справят с проблема.

"Боклуците са много повече от минали години, но пък и река Места беше доста по-голяма като ниво. Около 3 метра се вдигна нивото на реката през януари по време на проливните валежи. Оттогава коритото на реката е пълно най-вече с боклуците, които идват по поречието на река Черна Места", заяви кметът на село Елешница Сашо Мицин пред БНТ.

Всяка година след проливните валежи започват наводненията, а след тях идват и боклуците. Всяка година в разложкото село Елешница се събира много боклук, но тази година проблемът е наистина по-сериозен. Боклук идва и от съседните общини - Банско, Якоруда, Белица.

"Правим опити за почистване, но се въртим в един омагьосан кръг, защото при следващото пълноводие на река Места се получава абсолютно същата картина", допълни кметът на Елешница.

През януари прелялата река Искър донесе тонове боклук на стената на ВЕЦ "Своге". Огромното количество битови отпадъци се превърна в плаващото сметище, в което имаше от пластмасови бутилки до цели телевизори.

„През миналата година сме почистили 1100 тона боклук от нерегламентирани сметища на територията на общината”, обясни зам.-кметът на Своге Илия Богданов. Колко точно са незаконните сметища обаче никой няма представа. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във