Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД СТОИЧКОВ АНШУЦ КУПИ И НЕОТКРИТИЯ НЕФТ КРАЙ ЛОВЕЧ

Американската компания Аншуц оувърсийз корпорейшън сключи договор с Министерството на околната среда и водите за търсене и проучване на нефт и газ в блок А-Ловеч. Подписи под документа във вторник, 11 април, положиха министър Евдокия Манева и вицепрезидентът на американската компания Едуард Уилър. Договорът дава право на Аншуц три години да проучва територия от 5 хил. кв. километра, разположена в Западния Предбалкан.


Държавата ще печели по 150 хил. лв. годишно - толкова е таксата, която ще плащат американците за проучване на територията на блок А-Ловеч. Задължителните инвестиции, които чужденците трябва да направят, са 1.5 млн. долара за тригодишния период на договора. Предвидена е възможност той да бъде продължен два пъти за по две години, като при всяко удължаване американците трябва да инвестират по 2 млн. долара.


Според Кольо Тонев, геофизик и президент на регистрираната у нас Аншуц - България (100% собственост на Аншуц оувърсийз корпорейшън), шансовете във въпросния блок да бъдат открити нефт и газ не са за подценяване. Блокът има изключително сложен геоложки строеж, твърде сходен с геологията на Скалистите планини в САЩ, където Аншуц е лидер в търсенето и добива на нефт и газ. Наличието на огромни кухини (т.нар. капани), големият брой блоково-разломни структури, както и други особености на терена давали големи надежди там да бъде открито находище от въглеводороди с търговски характер. Не на последно място наличието на нефт в този район показа само преди две години откритото находище край с. Селяновци.


Регистрираната в Денвър (Колорадо) компания Аншуц е създадена преди половин век от Филип Аншуц. Тя е мажоритарен акционер в Юниън Пасифик корпорейшън, чрез която притежава най-голямата в САЩ железопътна компания Юниън Пасифик рейлроуд, както и най-голямата в Северна Америка енергийна компания Юниън Пасифик рисърсис, чийто регистриран на Нюйоркската фондова борса капитал е 2.5 млрд. щ. долара. Аншуц е мажоритарен акционер и във Форест ойл корпорейшън, която извлича нефт от 43 платформи в Мексиканския залив и има регистриран капитал от 390 млн. долара. Изцяло притежание на Филип Аншуц е и Аншуц експлорейшън, която се занимава с търсене и проучване на нефт и газ в Северна Америка и притежава множество концесии за добива им от Юкон до Калифорния.


Извън енергетиката и жп транспорта Аншуц притежава и 38% от акциите на Куест комюникейшънс инкорпорейтид, с регистриран на Нюйоркската фондова борса капитал от 37 млрд. щ. долара. Компанията притежава над 40 хил. км оптични кабели за ИНТЕРНЕТ-връзки в Северна Америка.


Аншуц е собственик на компании в спортния и развлекателния бизнес: веригата от луксозни хотели Hyatt, футболните отбори Чикаго файър (в който играе и Христо Стоичков), Колорадо рапидс и Лос Анджелис галакси. Притежава и хокейни клубове в САЩ, Великобритания, Германия и Чехия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във