Банкеръ Daily

Общество и политика

След среща с властта: Земеделците се отказаха от протестите

Румен Порожанов (в средата)

Земеделците отменят подготвяните от тях протести. Браншът изказа недоволство от промени в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Но след среща с премиера Бойко Борисов, земеделския министър Румен Порожанов и вносителя на спорния законопроект Емил Димитров-Ревизоро, те се отказаха от стачката, планирана за 3 април.

Властта и земеделците са стигнали до консенсус - ще бъдат събрани становищата на бранша и нов текст ще бъде внесен за разглеждане в пленарна зала, който ще влезе в сила от догодина. за да се подготви браншът за новите изисквания, а земеделските производители ще бъдат извадени от обхваната на новия регламент, който предвижда поставянето на нивомери за закупените и съхраняваните горива за собствени нужди.

От земеделския бранш са категорични, че не са търговци, а ползватели на горива, а ненужният за тях уред щял да коства на бизнеса 100 млн. лева.

Ведомствените им бензиностанции ще бъдат регистрирани по облекчен режим, без изискване да отговарят на Закона за устройство на територията, без да бъдат монтирани нивомери и без банкови гаранции, се реши на срещата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във