Банкеръ Daily

Общество и политика

След протестите снощи: Викове "оставка" в парламента и спорове между ГЕРБ и БСП

S 250 dbe7494c fde8 4bc8 942c 718666caf61c
S 250 66041836 6a10 4ec1 833f 0f75541b3fe0

Със спорове между депутатите от ГЕРБ и БСП започна заседанието на Народното събрание. От управляващата партия и лявата опозиция се скараха заради протестите в София. Социалистите скандираха "оставка". И двете партии обаче осъдиха опита за нахлуване в сградата на бившия Партиен дом снощи.

От ГЕРБ обвиниха левицата, че, подкрепяйки протестите, участва в "криминален сценарий на организирана престъпна група", ръководена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Социалистите обаче са на мнение, че действията на управляващите са станали причина за ексалиралото недоволство и че е време за парламентарни избори.

Председателят на "Воля" Веселен Марешки подкрепи управлението и искането за оставката на президента Румен Радев.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Тома Биков осъди атаката срещу една от сградите на Народното събрание, при която снощи бяха чупени прозорци. Според него това е дело на "криминални банди и лумпени, платени от Васил Божков". Повод за думите му бяха разпространените от прокуратурата вчера записи на разговор между бизнесмена и депутата от групата на социалистите Александър Паунов, който днес се напусна парламентарната група на БСП.

Според Тома Биков президентът трябвало да поеме отговорността за провокациите на протеста снощи, тъй преди дни размахал юмрук и призовал да се измете мафията. 

Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че от протестите ще спечелят хора, които "не се борят за справедливост, а за пари от Дубай".

"Властта не се взема с кръв, а с избори. Това е гаранция, че една страна ще върви напред. Ако държавата е слаба, мафията е силна", подчерта Биков. Той потвърди тезата, че кабинетът няма да подаде оставка, тъй като след седем месеца ще има редовни избори.

Докато Биков четеше декларацията, социалистите скандираха "оставка" и тропаха по банките. Георги Свиленски обяви, че парите от Дубай са в чекмеджето на нощното шкафче, до което има пистолет, визирайки разпространените в интернет пространството снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Свиленски и каза, че няма как да знае къде са парите.

В декларация от името на групата на социалистите Валери Жаблянов посочи, че ГЕРБ са подпалили барута на протеста, а виновен за случващото се един техен коалиционен партньор, имайки предвид ДПС. Жаблянов отново повтори предположенията на БСП за заговор между двете партии и неформална коалиция. Според него мафията и Васил Божков нямат общо, а става въпрос за социална революция, която тръгва и в други страни.

Депутатът от лявата партия подчерта, че времето на ГЕРБ е изтекло. Той поиска да се стъпи на конституцията и да се върви към процедурата, която завършва с предсрочни парламентарни избори.

БСП поиска за провокациите на протестите и действията на полицията в парламента да бъде изслушан вътрешният министър Младен Маринов. Освен това в Народното събрание да дойде и премиерът Бойко Борисов, който да отговаря както за протеста, така и за парите в чекмеджето.

Социалистът Иван Чернев обвини председателката на Народното събрание, че е не отговаря на поста, който заема, защото няма право да лидира протести. Според него Караянчева трябва да се срамува, че е повела протеста в подкрепа на правителството в петък миналата седмица.

Караянчева му отговори, че има право да ходи, където си поиска, тъй като освен председател на Народното събрание, е и народен представител от 9-и избирателен район и гражданин на България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във