Банкеръ Daily

Общество и политика

След отмяната на срещата Корнелия Нинова зададе въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор

След отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Перник.

„На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация водят ли се разследване за кризата в Перник, срещу кои длъжностни лица, за какви престъпления. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследване. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с г-н Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете днес тази среща беше отменена. Това е работа на главния прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. За това след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор“, заяви Нинова.

Въпросите са:

- Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива срещу кои длъжтностни лица са те и по кой член на НК?

- Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на сотйност 32 млн. лв.?"

Припомняме, че по-рано през деня главният прокурор Иван Гешев отмени планираната за днес среща с председателя на БСП Корнелия Нинова. Те трябваше да обсъдят хода на разследването на безводието в Перник. Срещата беше поискана от Нинова в края на миналата година.

В съобщение до медиите от пресцентъра на прокуратурата уточняват, че отмяната на срещата е заради заявена предварително пресконференция от страна на Нинова. В пресинформацията се казва следното: "Днес главният прокурор Иван Гешев трябваше да проведе среща с председателя на Парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова по нейно искане и с оглед на заявеното ѝ желание да предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза в гр. Перник. Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор".

В съобщението се уточнява още, че Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните ѝ правомощия, независимо от политическия субект. "По всяка информация или сигнал за извършено престъпление, ПРБ ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство“, посочиха още от държавното обвинение.

"При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори (по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК и съгласно Решение на Конституционния съд от 06.06.2017 г., к.д. 15/2016 г.)", се казва още в прессъобщението. В него се посочва още, че Прокуратурата на Република България периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във