Банкеръ Daily

Общество и политика

След обвиненията, че е ортак с Борисов: ДПС не смята да се разделя с Пеевски

Бизнесменът и депутат Делян Пеевски отново се превърна в тема, завземаща голямо място в дневния ред. Това се случва на фона на опита му да продаде вестниците си на United Group - собственик на БТК и кандидат-купувач на "Нова броудкастинг груп", която към момента е под контрола на братята Кирил и Георги Домусчиеви. И двете сделки чакат одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

В същото време се появиха интерпретации, че с избора на новите зам.-председатели в ДПС се е засилило влиянието на бизнес крилото на партията, чието лице е именно Пеевски.

Един от новоизбраните зам.-председатели - Йордан Цонев обяви, че Пеевски продължава да има силни позиции в партията. "Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла", посочи в неделя (10 януари) Цонев. Позицията му изглежда като допълнение към мнението на председателя Мустафа Карадайъ, който през декември съобщи, че ролята на Делян Пеевски в партията не подлежи на съмнение.

През последните дни Пеевски бе замесен и в спор между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Държавният глава заяви, че ГЕРБ е в неофициална коалиция с ДПС и нарече Борисов и Пеевски "ортаци в бизнеса и политиката". "Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал.", отговори Борисов.

"Зад камерите и микрофоните всеки гони ДПС, за да помага"

За Йордан Цонев не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС. "Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато", посочи Цонев пред БНР.

Заместник-председателят на ДПС коментира, че те от 2017 година са предупреждавали, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността.

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата", каза депутатът и беше категоричен, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент. По думите му Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии, а не да взривява диалога.

В ГЕРБ не коментират дали Борисов ще е кандидат-президент

Темата дали Бойко Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент не се обсъжда в партията, каза председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова и уточни, че в момента усилията на ГЕРБ са насочени към парламентарните избори. Спекулация за евентуална кандидатура на Борисов имаше и преди президентските избори от 2016 г. Тогава ГЕРБ обяви късно издигането на Цецка Цачева, която именно от Румен Радев, което доведе до оставката на правителството "Борисов 2".

"Трябва да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа. Упреците да бъдат отправяни коректно и безпристрастно, за да имат тежест институциите и да бъде демокрацията силна" , коментира Дариткова по повод продължаващата конфронтация между президента и премиера.

На въпрос защо бурно реагират от ГЕРБ, когато някой спомене, че имат нещо общо с ДПС и по-конкретно с Делян Пеевски, тя посочи: „Реагираме бурно на всяка спекулация, която няма общо с линията на поведение на ГЕРБ, защото фалшивите новини владеят общественото пространство и трябва да сме непримирими към тях, за да може гражданите да получават точна и ясна информация без изкривяване“.

Главният прокурор като "общо предприятие"

По темата за отношенията ГЕРБ-ДПС се изказа и лидерът на "Да България" Христо Иванов. Според Иванов "главното общо предприятие на Борисов и Пеевски се нарича Иван Гешев". По думите му темата за връзката между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски е била водеща за "безпрецедентните протести" през лятото и "безпрецедентните мнозинства", които са подкрепили демонстрациите срещу правителството и главния прокурор.

Иванов беше категоричен, че ефективна и независима прокуратура ще направи невъзможно "следващи Доган и Пеевски да възникнат". "Която не просто да разследва Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това са хора, които са поставени над закона. Прокуратурата е ключовата причина, защото тя е господар на наказателния процес, инициатор", уточни той и добави, че ако главният прокурор не се казва Иван Гешев, това не се променя автоматично.

Христо Иванов подчерта, че всички политически формации, които ще се явят на предстоящите избори, трябва да застанат пред гражданите и да поемат ангажимент да бъде уволнен главният прокурор Иван Гешев, а това става чрез промени в Конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във